19.Фебруар

Потом усу воду у умиваоницу, и поче прати ноге ученицима и отирати убрусом којим беше запрегнут.
(Јован 13, 5)

Сваки град има свој грб. Када би требали да тражимо знак за цркву Исуса Христа, могли бисмо да изаберемо лавор. То звучи мало чудно у времену комфорних купатила, из којих су исчезли лавори. Па ипак, лавор, који је носио Син Божји у рукама, показује на Исусову генералну линију. Исус жели да служи.

Недавно ми је један човек рекао: Потпуно је безначајно, да ли је неко будиста, мухамеданац или хришћанин. Само ако мисли искрено. Одговорио сам: Овако можете да говорите само зато што нисте хришчанин а и ништа друго. Чујте ме: у свим религијама мора човек да служи Богу. У јеванђељу нам се објављује. Бог жели да нам служи кроз Исуса Христа. Зар то није величанствено!?

Лавор нам такође показује, како Исус жели да нам служи. Стало му је до нашег очишћења! Код пророка Исаије читамо страшне речи: "Јер смо сви нечисти и сва наша праведност је као прљаво рухо". То је истина! Тако изгледамо пред Богом! Допунимо наведене речи из Новог завета: "Зар не знате, да неправедници неће наследити царства Божјег?" Сада ће нам постати јасно, како је неизбежно за нас очишћење, које даје Исус посредством своје крви.

Лавор показује и главну линију у слеђењу Исуса Христа. Исус је рекао: "Дао сам вам пример". Ко припада Исусу, спознао је сав јад себичног живота у коме се човек стално окреће само сам око себе. Таквог човека упозорава Дух Свети на задатак да треба да служи и својим ближњима.

Господе! Дај, да лавор буде у нашем грбу. Амин.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *