26. мај

"Непрестано се молите…" 1. Солуњанима 5,17

МИСЛИ КАКО ЈЕ ИСУС ПОУЧАВАО

Наш концепт о молитви зависи од тога да ли исправно или погрешно размишљамо о молитви. Ако о молитви размишљамо као о ваздуху у нашим плућима и о крви у нашим венама, онда о њој размишљамо исправно. Крв тече непрекидно и дисање се одвија без прекида. Нисмо тога свесни, али се одвија непрекидно. Нисмо увек свесни да нас Исус непрекидно одржава у савршеном контакту са Богом, али ако смо му послушни, то је стварност. Молитва није нека вежба, она је живот. Чувај се свега онога што зауставља непрестану молитву. "Без престанка се молите", задржи детињу навику молитве без околишања, све време се моли Богу у своме срцу.

Исус никада није споменуо неуслишену молитву. Живео је у неограниченој сигурности да на молитву увек следи одговор. Да ли по Духу имамо неизрециву сигурност коју је Исус имао у вези молитве, или се сећамо времена када Бог као да не одговара на молитве? "Који год иште прима" (Матеј 7,8). А ми кажемо: "Али…, али…" Бог одговара на молитве на најбољи могући начин, не понекад, већ сваки пут, иако не следи увек непосредна манифестација одговора у жељеном подручју. Да ли очекујемо да Бог одговара на молитву?

У опасности смо да разводњавамо оно што Исус говори и да учинимо да његове речи значе нешто што је у складу са нашим здравим разумом. Када би све било само по здравом разуму, не би вредело да је Исус ишта рекао. Оно што Исус говори о молитви је натприродна објава.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *