ЦС – Противнапад

Counter-Strike (енгл. противнапад, такође CS) је тактичка видео игра, реализована као модификација игре Half-Life. Аутори првих верзија игре су били Мин Ли (Minh Le) и Џес Клиф (Jess Cliffe) чија је идеја била да направе игру у којој су доступна оружја из стварног света. Ова игра је касније доживела и своја нова издања: Counter-Strike: Condition Zero (2004) и Counter-Strike: Source (2004), Counter-Strike: Anthology за PC и Counter-Strike за Xbox.

Тема игре је борба између два тима: терориста и антитерориста, увек на просторно ограниченом терену и у ограниченом временском интервалу. Оригинални сценарији мисија могу бити бомбашки напад, спасавање талаца, и спречавање убиства веома важне особе (енгл. Very Important Person, VIP). Због проширивости игре, могућношћу прављења нових мапа, данас постоји много других сценарија и мапа, које се нису испоручивале у оригиналном пакету. Алат за ово је Valve Hammer Editor.

У свакој мисији постоји један или више задатака који се постављају пред сваки од два тима. Испуњавање једног од ових задатака значи победу за тим који га је испунио

Терористички тим поседује бомбу којом треба разорити једно од означених места на терену. Време потребно за постављање бомбе је 3 секунде, а иста ће експлодирати 45 секунди након постављања уколико није демонтирана. Сваки припадник антитерористичког тима може да демонтира бомбу са или без алата. Разлика је у времену демонтирања које износи 5 односно 10 секунди.
Бомба је комад експлозива C4, повезан са иницијатором експлозије који је контролисан електронским часовником. По уносу пет цифара, које не бира играч, електронски часовник почиње да одбројава и у наредних 45 секунди се експлозија може спречити само демонтирањем бомбе.

Терористи држе известан број талаца, најчешће у затвореном простору. Задатак антитерориста је да таоце проналазе и спроводе их до зона означених са зона за спасавање талаца (енгл. hostage rescue zone). Талац је спашен уколико бива доведен до овакве зоне. Игра овде прави разлику између две акције антитерориста према таоцима. Прва је покушај спасавања таоца, тј. његово проналажење и позив да га талац прати. Први антитерориста који ово са неким таоцем постигне за овај чин добија 150 долара. За спасавање таоца се добија 1000 долара. Мапе овог типа игре обично имају префикс cs_.

Уколико неки од таоца бива убијен, извршиоцу се са рачуна одузима свота од 2250 долара. Уколико нема толико новца на рачуну, рачун бива постављен на нулу.

У случају истека времена пре остварења иједног задатка побеђују терористи.

Један од припадника антитерористичког тима је означен као веома важна особа (енгл. Very Important Person). Ова особа носи двоструки панцир, а једино доступно оружје су му један Heckler & Koch USP .45 са 36 метака, и борбени нож. Овај лик не може да купује ни муницију ни оружје, нити да користи друго пронађено оружје. Мапе овог типа игре обично имају префикс as_, од енгл. Assassination, убиство.

Укључивањем опције Friendly fire се омогућава играчима да рањавају припаднике свог тима, свесно или несвесно и са или без намере. Ово омогућава реалнију игру јер ова појава јесте један од проблема на сваком бојном пољу.

Кад је ова опција искључена, играч не може да рањава припаднике свог тима тј. меци, бомбе итд. немају ефекта над њима.

Ова игра је за свакога ко воли пуцати, убијати ранити или бити рањен.
У слућају да не постоји негде на свету рат или да те неће примити у Легију француза препорућујемо да се Коунтер стрике игра дан и ноћ да би се остало у тренингу против Божје волје и љубави.
Док негде на свету избије рат, а рата увек негде има, одмах се мореш спремити и кад стигнеш тамо поћети да пуцаш у све људе које видиш као да си полудео.

Али упозоравам те, и ако си луд, сваки човек ће се за сва своја дела одговарати пред Свемогућим, чак и за сваку рећ и мисао, а камо ли за убиство.
Како ћеш Му тада објаснити да си волео убијати људе у Компјутер игррама?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *