Фејсбук

„Фејсбук“  је интернет страница која служи као сервис за социјалну мрежу. Почео је са радом 4. фебруара 2004. Ова интернет страница, на коју се свако може учланити, налази се у власништву истоименог предузећа (Facebook, Inc.) које и управља њиме. Његови корисници се могу придруживати у мреже које су организоване по градовима, радним местима, школама и регионима, како би се повезали и комуницирали са другим људима. Такође, људи могу додавати пријатеље, слати им поруке, а могу и убацивати нове податке у своје профиле како би обавестили пријатеље о себи.

Створио га је Марк Закерберг док је био студент на универзитету „Харвард“. Првобитно, чланство на овој интернет страници је било дозвољено само студентима са „Харварда“, да би се касније проширило на студенте са свих колеџа који су чланови лиге „Ајви“ (енгл. Ivy). После неког времена, чланство је омогућено свим студентима и средњошколцима, а на крају је омогућено свим особама које имају 13 или више година. Према подацима са сајта, „Фејсбук“ данас има око пола милијарде активних корисника широм света.

У неким земљама, као што су Сирија, Кина, Вијетнам, и Иран, приступ овој интернет страници је повремено блокиран, а исто је учињено и на бројним радним местима, како запослени не би трошили време на посету сајта. Један од проблема је представљало поштовање приватности корисника, које је неколико пута доведено у питање. Неколико Закербергових бивших колега студената је поднело тужбе против „Фејсбука“, тврдећи да су им изворни код и друга интелектуална својина украдени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *