Бетмен

Бетмен се први пут појавио у мају 1939. године у 27. броју Детективских стипова, и недуго након стекао је дотад невиђену популарност. У исто време су издавани Детективски стрипови у којима је главни лик био Бетмен и Акциони стрипови са Суперменом као главним јунаком и та два серијала стрипова су најдуже серије икад покренуте (Детективски стрипови и дан данас излазе сваког месеца). Убрзо након дебија у Детективским стриповима покреће се засебан серијал стрипова о Бетмену. Први број је изашао у пролеће 1940. када је уједно представљен и Бетменовог највећи противник – Џокера. Детективксе и Акционе стрипове издаје DC Comics, једна од три највеће стрип куће у Америци.
Насловна страна Детективских стрипова бр. 27 (мај 1939.), прво појављивање Бетмена. Оловка Боб Кејн.

На идеју о Бетмену дошао је Боб Кејн, али је за данашњи изглед Бетмена заслужан сценариста Бил Фингер. Кејн је Бетмена замислио као хероја који је по много чему подсећао на Супермена: костим му није био ни изблиза мрачан, већ је чак имао и различите нијансе црвене боје на себи; имао је упрошћену маску, а уместо плашта имао је крила и није носио рукавице. Бил Фингер је саветовао Кејну да уклони крила и стави плашт и маску, а такође да уклони црвене нијансе са костима. Тако је настао Бетменов коначни изглед. Будући да је Кејн дошао на идеју о стварању таквог суперхероја, само њему су призната ауторска права на Бетмена. Кејн је касније признао и Фингеров допринос у стварању лика Бетмена, али Фингер за живота није имао никакве користи од тога.

Бетмен се кроз историју мењао, некад кроз нијансе, некад драстично. Могу се издвојити три доба у развоју лика: Златно доба, Сребрно доба и Модерно доба. Оваква подела вреди за све јунаке издавачке куће Ди-си комикс.

У Златном добу упознајемо пут од тужног, усамљеног, малог сирочета, до немилосрдног осветника – Бетмена. Бетменова прошлост је први пут приказана у 33. броју Детективских стрипова, а касније је поменута и у 47. броју Бетмен стрипова где сазнајемо да је Бетмен син доктора Томаса Вејна и његове жене Марте, двоје богатих и угледних грађана Готам Ситија. Брус је живео комфорним и срећним животом све до своје осме године када му је ситан криминалац, Џо Чил, убио родитеље на повратку из биоскопа када није успео да украде Мартине бисере.

Брус се заклиње да ће очистити Готам од криминала и зла које у њему већ дуго влада. Почео је напорне физичке и менталне тренинге као и студије математике, физике, хемије, борилачких вештина и магичних трикова (бежање из немогућих ситуација итд.), међутим, схвата да му само сирово знање неће бити довољно да победи криминал. Схвата да ће му требати нешто чега ће се сви плашити, неки симбол која ће бити лако препознатаиви међу криминалцима као и међу поштеним људима. Размишљајући о томе, примети слепог миша који му улеће у собу и он то зна да је то знак. Постаће човек-слепи миш – Бетмен (Batman). Полиција у почетку није благонаклоно гледала на његове осветничке акције. У то време Брус Вејн има вереницу Џули Медисон која се први пут појављује у 31. броју Детективских стрипова.
Брус Вејн одлучује да постане Бетмен. Детективски стрипови бр. 33 (новембар 1939), оловка Боб Кејн.

У 38. броју Детективских стрипова Брус усваја сироче, циркуског акробату Дика Грејсона који постаје Робин – Бетменов најбољи пријатељ и помоћник. Бетмен такође постаје један од оснивача Лиге праведника Америке. У првом појављивању тима у 3. броју All Star стрипова он је, као и Супермен, почасни члан тима тако да се у Златном добу појављује у само неколико прича. Бетмонов однос са полицијом се побољшава у раним четрдесетима и он у 7. броју Бетмен стрипова постаје чак и почасни члан готамске полиције. У овом периоду уведен је и нови лик, батлер Алфред, који се, након откривања Брусових и Дикових тајних идентитете, прикључује тиму у 16. броју Бетмен стрипова. До педесетих година представљена је већина елемената од којих се састоји мит о Бетмену.

Сматра се да је Сребрно доба почло 1956. године када је представљен Бари Ален као нова унапређена верзија Флеша. Бетмен се није значајније променио све до касних педесетих и овај период се такође назива и Земља-прва. Опуштенији приступ лику између Златног и Сребрног доба видљив је у настанку већег броја прича са научнофантастичном подлогом, и лик Бетмена се не мења значајно све до 1964. године када се враћа својим детективским коренима и када је научна фантастика потпуно избачена из стрипа.

Након претстављања Ди-Си Мултиверзума око 1960. године упознајемо Бетмена из Земље-друге. Земља-друга је паралелни свет у којем су исти ликови као у Земљи-првој, али креаторима је било дозвољено да убацују у стрипове оно што никад не би могли, па чак и да мењају историју и порекле главних ликова. У овој варијанти Бетмен је ожењен са Селином Кајл (Женом-мачком) и с њом има ћерку Хелену Вејн која касније постаје Ловкиња. Ловкиња са Робином из Земље-друге преузима Бетменов посао након што се он пензионисао да би постао комесар готамске полиције. Задржао је ту позицију све док није убијен у последњој авантури Бетмена из Земље-друге.
Насловна страна Batman and the Outsidersа бр. 1 (август 1983.), оловка Џим Апаро.

Бетмен неретко сарађује са другим суперхеројима и то највише са Суперменом с којим је почео редовно да сарађује у низу World’s Finest стрипова који су издавани од 1954. до 1986. године. Бетмен постаје један од оснивача Лиге праведника Америке (Justice League Of America) и појављује се у првој причи о тиму у броју 28. Brave and the Bold-а. У том издању, које је излазило између седамдесетих и осамдесетих, Бетмен се редовно појављује једном месечно и сарађује са другим суперхеројима.

Дик Грејсон (Робин) 1969. одлази на факултет и то представља један од Ди-Сијевих покушаја да ревитализује Бетменове стрипове. Бетмен се такође сели из замка у апартман на врху главне зграде Вејнових која се налази у центру Готама како би могао брже интервенисати. У периоду између седамдесетих и осамдесетих углавном ради сам, са повременим појављивањима Робина и Бетгерл. Приче из овог периода постају много мрачније и садрже много насиља. Опет се појављује Џокер, лик из радног Златног доба, а упознајемо још једног Бетменовог супарника – Рас Ал Гула. У осамдесетим Дик Грејсон постаје Ноћни летач.

У последњем броју Brave and the Bold-a, 1983, Бетмен напушта Лига праведника и формира ново удружење Аутсајдери. Он је био вођа тима све до броја 32. стрипа Бетмен и аутсајдери када је стрип изненада променио назив.

Након дванаестоделне приче Криза на бесконачним Земљама, Ди-Си стрипови су редефинисале биографије већине својих суперхероја (укључујући и Бетмена) како би их прилагодили савременој публици. Френк Милер је поново испричао порекло Бетмена у причи Бетмен:Година прва.
Први број стрипа Бетмен: Повратак Мрачног витеза које је редефинисало лик Бетмена у осамдесетима. Оловка Френк Милер.

Бетмен из Земље-друге је потпуно избрисан из историје, али су остале неке приче из Сребрног доба које су обухватале приче из Земље-прве и представљале основ и за пост-кризни период. Наиме, Бетменова прошлост и порекло су у основи остали исти, упрокос мањим променама. Полиција у Готаму је већином корумпирана и све је потребнији Бетмен. Такође, биографија Дика Грејсона, односно Робина, остала је иста. Бетмен више није један од оснивача Лиге праведника Америке, иако постаје њихов вођа у мањем броју наслова из 1987. године. Приче у Модерном добу су изузетно мрачне и много су компликованије него оне из ранијих доба.

Бетмен је један од ретких суперхероја који нема ни једну супер-моћ и то га управо чини занимљивим. Његова проницљивост, интелигенција и године напорних тренинга у потпуности надокнађују недостатак супер-моћи.

Бетмен сам смишља, дизајнира и пројектује различите врсте помагала, израђује их у погонима Вејн индустрије и касније их користи у борби. Понекад му дизајнирању и поправљању опреме помажу ликови као што су Предсказача, Харолд или Тојмен III.

Током година Бетмен користи велик број справа, чији дизајни прате Бетменов лик (врло су мрачни и са мотивима слепог миша). Најупечатљивије је Бетменово основно возило Бетмобил, најчешће представљено потпуно црно са додацима који личе на крила. Поред Бетмобила, Бетмен има и друге облике транспорта у виду Беткрила, Беткоптера, Бетчамца и Бетсаба. Најпознатије Бетменово оружје је Бетранг, наоштрени бумеранг са изгледом слепог миша. Бетмен сва своја оружја која носи у борбу држи у појасу за оружје.

Станује у Бетпећини испод Вејн резиденције и она му служи као гаража, главна лабораторија и као место за размишљање. Ту му велику помоћ пружа суперкомпјутер помоћу којег има приступ полицијским извештајима и помоћу којег може да ухакује било који компјутер у граду, било да припада криминалцу или неком другом.

Бетменов костим је током година стално трпео мање и веће промене али основа костима је остала непромењена: велики, тамни плашт и маска која прекрива већи део лица и која има велике шиљате уши слепог миша. Тело је било прекривено сивим костимом који је био или таман или светао у зависности од аутора. Симслепог миша стално му је на грудима, али се дизајн мењао током година. У првим бројевима био је то само црни симбол слепог миша на сивом костиму, док је касније симбол био угравиран на жуту елипсасту подлогу. У Модерном добу аутори користе и један и други амблем.

Бет-сигнал је справа коју полиција Готама користи како би позвала Бетмена у помоћ. То је огроман рефлектор који, кад се упали, на небу исцртава Бетменов симбол.

Бетмен је први пут екранизован за телевизију шездесетих година у лаганој и комичној серији са Адамом Вестом у главној улози. Тек 1989. године стрип је адаптиран у играни филм. У главним улогама били су Мајкл Китон као Бетмен и Џек Николсон као Џокер. Филм је режирао Тим Бартон. Филм има три наставка: Повратак Бетмена, Бетмен заувек и Бетмен и Робин. Нешто се слично догодило и у анимираном филму. Првог Бетмена анимирала је кућа Фанимејшон касних шездесетих, а након њих дует Хана и Барбера кроз цртану серију Суперпријатељи средином седамдесетих. Обе ове серије су изузетно лаганог и оптимистичког тона и прилагођене су искључиво дечјој публици. Прва изузетно мрачна анимирана серија о Бетмену настала је почетком деведесетих и зачела DC Animated Universe еру. Временом је ова серија добила мноштво награда и признања. Анимирана серија Бетмен подстакла је стварање анимиране серије о Супермену а касније и серија Лига праведника и Бетмен Будућности.

БатманСуперман, Спидерман, Иронман и како се још звали су све наши хероји.
Измислили и заволили смо их јер нећемо ни пошто да верујемо у јединог хероја Господа Исуса Христа, побједника над побједникама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *