Дух времена

Zeitgeist, the Movie или само Zeitgeist (од немачког [ˈt͡saɪtɡaɪst]  што значи Дух времена) је амерички документарни филм из 2007. године.
Филм представља документарни експозе о религији, власти и глобалној економији.
Централне теме филма укључују мит о Исусу Христу, терористички напад на Америку 11. септембра 2001. године, и америчке Федералне резерве.
У филму су представљене теорије завере које проистичу из ове три теме.
– Али на крају је овај филм само још један покушај да се обезвреди особа Господа Исуса Христа…

Начин на који бранимо наша библијска учења се мења. Као генерација којој се каже да је немогуће нешто засигурно да се зна, један од недавно лансираних напада на хришћанство, бриљантно се одомаћио код мојих многих пријатеља. Ако нисте упознати с филмом Зеитгеист онда је време да се са истим упознате, јер се шири као зараза преко Интернета (YоуТубе, Гоогле Видео), шири се по средњим школама и ученичким домовима, и дрско ће побијати вашу веру на један потпуно нови начин.

У првих 37 минута овог филма оповргава се и изругује све што је "свето" хришћанству. Премда је овај напад слабашан, тј. тврдње "не држе воду", и врло би мало овлаштених стручњака из подручја митологије или историје религије потврдило на било који начин њихову веродостојност. Ипак, једноставност и горљивост овог филма да потпуно уништи Бога из Библије почела је да заноси и опија заиста превише (младих) људи.

Зеитгеист, претпоставка је једноставна и далеко од тога да се ради о нечем новом: Библија је збирка или плагијат старих паганских митова које су људи већ поседовали много година пре Христа.

Молим хришћане да олако не одбацују ову апсурдну тврдњу, јер ће ово постати апологетско бојно поље о којем ће хришћани бити приморани да знају доста у следећих неколико година. Ово је то тло на којем би и данашњи хришћански "академици" требали да имају отворене уши како би дали добро сведочанство. Ми морамо да разумемо да су аргументи који се нуде у Зеитгеист-у на око врло убедљиви онима који су необразовани, и који не познају ни мало Библију, који су "неверници" – атеисти.

Погледајмо неке од тврдњи из овог филма…

Митра – Исус Христ

Тврди се да је Митра из Персије, био рођен од девице 25. децембра, да је имао 12 ученика и чинио чудеса, а након своје смрти да је био је покопан 3 дана а онда је васкрснуо, да се о њему говорило као о "Истини", "Светлу", и томе слично. Интересантно је да је свети дан слављења Митре био недеља.

Ово је врло углађена тврдња, и за неупућене веројатно врло убедљива. Међутим, уколико неко не верује у то да камен може бити девица, онда је ово чиста лаж. У причи о Митри, он се родио од камена (стене), као потпуно одрасли човек, го, и у руци је држао нож, бакљу или глобус, зависно о томе коју верзију приче читате, јер их има више(?!).

Ко је направио плагијат?

Друго, упркос томе колико се често тврди да су пагански народи славили 25. децембар пре него што су то хришћани почели да чине, историјске чињенице нису толико јасне. Оно што знамо о култу Митре долази из доба након Христовог времена, из тог разлога основано је да се поверује да је прича о Митри посуђивала елементе из хришћанства, а не обрнуто.

Ко ће вероватније бити тај који посуђује од неког другог: мистериозна религија којој недостаје било каква чврста темељна теологија, или хришћанска вера која је настала из веома чврстих историјских (документованих), догматских и јеврејских корена?

(Из)монтиране сличности

Треће, у миту о Митри нема говора о томе да је он био учитељ који је имао своје следбенике, него да је он био један од богова. У том би случају он имао више од 12 следбеника, а "чудеса" или натприродна дела се подразумевају када се говори о боговима, и рећи да је то паралела, или чак чин "плагијата" од стране Библије је врло натегнута ствар… и помало сумњива.

А што се тиче наводне Митрове смрти и васкрсења, за то не постоје записани историјски докази. Зеитгеист заборавља да је култ Митре био тајна религија која је расла у популарности већим делом у другом и трећем веку нове ере. Њихови тајни састанци већином су били одржавани по пећинама и ретко се о њима дискутује без тога а да их се не окарактерише као "демонским". Ричард Гордон (Рицхард Гордон), који је примио докторат на тему "Митризам у Римском Царству", наглашава у своме делу "Одраз и вредност" како у грчко-римском свету нема записа о томе да је Митра икада умро, и тако на тај начин негира могућност васкрсења.

Многи стручњаци претпостављају да када би се за Митру рекло да је "Истина" или "Светло" како би то уствари био озбиљан чин преписивања (позајмљивања) из хришћанских списа, а не обрнуто.

У Заитгеист-у се пуно времена поклања томе да се изокрене и мит о Хорусу, богу сунца, у причу о Исусу Христу. Истиче се да Хорус представља доброту и светло, а бог таме по имену Сет, представља таму. Тврди се да је хришћанство украло ову идеју и тако створило своју верзију светла и таме, или Исуса против Сотоне.

Неко би могао љубазно да предложи као одговор овој бесмисленој идеји могућност да су можда древни Египћани били пагани, и да су морали да смисле нешто да би себи објаснили зашто се лоше ствари догађају, и зашто сунце излази и залази сваке ноћи. Нигде се у причи о Хорусу не спомиње спасење неких одређених људи или опроштење греха као што је случај кроз жртву Божјег Сина – Исуса Христа. Ако ништа друго, онда је прича о Хорусу тужно прижељкивање и признавање потребе старих цивилизација да себи створе богове, што сличнијег истинском Створитељу.

У Зеитгеисту се даље спомињу Атис и Дионис:

Атис из Фригије, којег је 25. децембра родила девица Нана, био је разапет, стављен у гроб и да је након три дана био васкрснут.

Дионис из Грчке, којег је 25. децембра родила девица, био је путујући учитељ који је чинио чудеса као на пример претварање воде у вино, и називало га се "Краљем Краљева", "Божји јединорођени Син", "Алфа и Омега", те многим другим именима, и након своје смрти, он је био васкрснут.

Поново се историјска прича о Исусу Христу учитала у ове митске паганске приче. У миту о Атису, он се безнадежно заљубио, кастрирао се, и умро. Део приче где је он васкрснут не може се наћи у записима све до 150. године након Христа.

А што се тиче "васкрснућа" Диониса, о томе се никада није пронашао никакав историјски запис – једино ако бисте желели ово повезати са његовим рођењем из Зеусовог бедра и то назвати "васкрснућем". Приче о наводним боговима који умиру и поновно оживљавају немају ничег заједничког са спасењем света, нити оне доносе мир; то су приче о циклусима вегетације, које су се користиле да би се учила деца како ће она целог свог живота зависити о томе да ли ће њихова породица моћи да узгаја и продаје летину.

Сви ти стари митови и приче су само налик споменику нашим временима, и сада када нам је доступно више информација него икоме пре у историји, није могуће тако брутално прекрајати историју као што чини филм Зеитгеист.

Треба ли уопште помињати да је цело то манипулисање око датума 25. децембра, веома небиблијско, неисторијско и ван сваке памети. Врло добро се зна порекло овог датума, а и чињеница да Исус Христ уопште није рођен на овај дан.

Испирање мозга звано Зеитгеист

Пред крај филма се говори о томе како медији служе за "испирање мозга" народу. Са овим се заиста можемо сложити. Такође, морамо да закључимо да је и Зеитгеист филм у истој сврси, јер манипулише и изврће историјске чињенице о хришћанству и Библији. Он смело од неких чињеница прави лаж, у коју жели да гледалац поверује. На жалост многи ће ово прогутати без имало критичног размишљања.

На крају филма Зеитгеист, даје се прича о успостављању "Новог светског поретка", о стварању царства са једном економијом, једном војском, једном религијом, о чиповању свих грађана итд. Зеитгеист уопште не спомиње да је Библија ово давно сама предвидела, описала у детаље и упозорава на долазак тог времена.

Одакле, или од кога год да Зеитгеист-исти добављају своје информације, они их свакако не добијају од стручњака, нити из историје или историјских записа. Филм каже:

    "Помислили бисте да би човек који је устао из мртвих и узнео се на Небо пред очима свих, и који је чинио велики број чудеса која му се приписују, вероватно био та особа која би ушла у записану историју. А то се није догодило, јер једном када се одвежу чињенице, велика је вероватноћа да фигура позната као Исус није ни постојала".

Да би се нешто овакво изрекло и веровало, човек заиста мора бити дебело необразован или ван памети.

Филм Зеитгеист је заиста веома увредљива измишљотина, не само за хришћанску веру, већ и за академске умове, и из угла стручњака је тотално смешна. Иронично је тада што ће вас можда баш ваши професори, присилно хранити овим неутемељеним тврдњама, да би вас послали на пут атеизма.

Будите више него спремни. Бог вам је дао сва средства за победу. Упознајте размишљање свог непријатеља. Осветлите и разоткријте таму. Да, "пробудите се", отворите очи али за праву Истину.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *