Нарнијa

Постоји тајна у једном старом ормару а он је улаз у свет Нарније. То је бајковита земља пуна животиња које говоре, патуљака, дивова и других створења. Четворо деце: Петар, Сусана, Едмунд и Луси нису ни сањали, каква их невероватна авантура чека када прођу кроз врата тајанственог старог ормара.

Деца ће открити да је царство Нарније у ропству и под проклетством зле Беле вештице. Она је Нарнију проклела на вечну зиму и хладноћу. Ипак, постоји старо пророштво, велика нада становника Нарније, које говори, да ће окрутној владавини зле вештице једног дана доћи крај. Велики храбри лав Аслан једног дана ће се у Нарнију вратити и ослободити је…

    "Неправда ће бити исправљена,
    када угледамо Аслана,
    На глас његове рике,
    туге више неће бити,
    Када он покаже своје зубе,
    зима ће срести своју смрт,
    Када он протресе својом гривом,
    имаћемо поново пролеће."

Пророштво такође говори, да ће два "сина Адамова и две кћери Евине", сести на четири престола у Каир Паравелу и да ће владати као краљеви и краљице над Нарнијом. Ти синови и те кћери, су управо мали јунаци који су ушли кроз тајна врата, у чудесну земљу Нарнију, право у средиште коначне битке за ослобођење Нарније, кроз лава Аслана…
ПРАВА ТАЈНА НАРНИЈЕ

У децембру ове године почело је приказивање филма "Летописи Нарније: Лав, Вештица и Ормар" (Тхе Цхроницлес оф Нарниа: Тхе Лион, Тхе Wитцх анд Тхе Wардробе). У филму играју Тилда Свидлол и Џим Броадбент (Тилда Сwинтон, Јим Броадбент), а снимање је коштало 75 милиона фунти. Филм је спектакуларна екранизација једне од седам новела Ц. С. Луиса (Ц. С. Леwис) из серије "Летописи Нарније".

Британац, Ц. С. Луис је познати хришћански писац, из чијег пера су изашле многе књиге, које су веома брзо постале светски бестселери. Он, за своје "Приче из Нарније" је знао да каже, да су "прича са причом". А која је то онда права тајна Нарније?

У једном свом писму које је написао, док је био декан на Магдалена колеџу, у Кембриџу, Луис каже:

    "Претпоставимо, да заиста постоји свет попут Нарније… и претпоставимо да Христ жели ући у тај свет да би га спасио (као што је учинио са нашим) шта би смо онда могли очекивати? Ова прича је мој одговор на то питање. Пошто је Нарнија свет причајућих животиња, а пошто је овамо Христ дошао као човек. У Нарнији сам га осликао као лава, јер: 1) лав се сматра краљем међу свим животињама, 2) Христ је у Библији назван ‘лавом из Јудина племена’". (Тхе Сундаy Тимес, Децембер 04, 2005.)

У једном свом другом писму, које је 1961. послао детету читатељу Нарније, Луис каже: "Цела прича о Нарнији је само о Христу". (Тхе Сундаy Тимес, Децембер 04, 2005.)
ПРИЧА У ПРИЧИ

Заплет приче почиње, када по поласку деце у Нарнију, Едмунд један од дечака, пада под чаролију Беле вештице, те се тако препушта себичности, поносу и похлепи. Он је постао издајник Нарније а према законима те земље, Едмунд мора бити кажњен, и то смртном казном.

Библија нам јасно говори, да се сви ми понекад с времена на време понашамо попут Едмунда. Склони смо тако лако да чинимо ствари које повређују друге и веома су непријатне у очима Божјим – кршимо Његов закон. Закон који каже: "казна за грех је смрт" (Рим. 6:23). Тако нам наши лични греси доносе проклетство, које ми никако не желимо.

Једина нада за Едмунда, јесте лав Аслан, који је "Цар шуме", "Цар свим животињама" и "Син владара преко великог мора". Само Аслан, који је основао краљевство Нарније, може Едмунда ослободити од проклетства и чини Беле вештице.

У Библији, Исус Христ је назван "Лав из Јудина племена", "Царем над царевима и Господарем над господарима", "Сином Божјим". Он једини може нас спасити од проклетства греха и његових последица. "Зато се јавио (дошао) Син Божији – да разори дела ђаволова." (1. Јн. 3:8)

Дакле, да би Едмунд био спашен од проклетства Беле вештице и смртне казне, лав Аслан ће умрети уместо њега. Управо онако, како је и Исус Христ умро за нас: "Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас кад смо још били грешници." (Рим. 5:8)

Аслан умире у страшним мукама, на Каменом столу, који је сам поставио у Нарнији, а Едмунд бива ослобођен, али ту није крај причи; У законима Нарније о Каменом столу стоји записано: "Када неко својевољно умре, уместо осуђеника, а да сам није починио ни једно неверство (лоше дело) – Камени сто ће пући и смрт ће бити сломљена – мораће да врати оно што је узела."

Библија нам говори о страшној и ужасној смрти на крсту коју је претрпео Син Божји. Кроз своју заступничку смрт, сила греха и смрти је била сломљена. Сада, сви они који се поуздају у Христову заступничку смрт могу рећи: "Христос нас је искупио од клетве закона тиме што је он постао клетва за нас, јер је написано: ‘Нека је проклет свако ко виси на дрвету’". (Гал. 3:13)

Као што је у земљи Нарнији, лав Аслан био враћен из смрти у живот, тако је и Исус Христ устао из мртвих у овом нашем свету. Библија о томе и пише: "победа прождре смрт" (1. Кор. 15:54). Бог нас је тако спасио "од власти таме и преместио у царство свог љубљеног Сина." (Кол. 1:13-14), где можемо заувек живети с Њим…

Сада када сте се укратко упознали са причом иза приче, шта се крије иза лава Аслана и старог ормара, немојте никако пропустити ту прилику да се и сами лично упознате са великим "Лавом из Јудиног племена". Он је лав, који је својим доласком заувек обележио овај свет, али још више и животе оних који су Га прихватили, јер је њима лично извојевао слободу од проклетства греха – као дечаку Едмунду.

А ви, који Га знате, ето вам згодне прилике, да гледајући са својим пријатељима филм "Летописи Нарније" и сами испричате највећу причу свих времена, да им кажете и посведочите о делотворној моћи Еванђеља Исуса Христа. О стварном "лаву Аслану", који стварно мења људске животе – разорене силом греха.

J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *