Какав је Бог?

Бог је у множини. Постоји само један истинити Бог. Он каже: Ја сам први и ја сам последњи, осим мене нема Бога. Ипак, Бог се открио кроз Тројство. Три особе – Отац, Син (Исус Христос) и Свети дух, у којем је свако истински, целокупно и подједнако Бог. Библија говори о слави Бога. Исто тако пише: Бог беше реч (Исус Христос). И даље: Господ је дух. Значи један је Бог, али су три особе у Божанству.

Бог је духован. Он нема физичких димензија. Он нема тело нити има карактеристике које се могу одредити величином и обликом. Бог је дух; и који му се моле, духом и истином треба да се моле. То значи да је Бог невидљив. Бога нико никад није видео. То значи да није ограничен простором и временом, него да је свуда истовремено присутан. Не испуњавам ли ја небо и земљу? Говори Господ. Изузимајући све остало, то значи да је Бог у потпуности свестан свега што се истовремено дешава свуда. То не подразумева само оно што радиш и говориш, већ и сваку мисао која пролази кроз твој ум.

Бог је вечан. Бог нема почетак. По речима Библије: И од века до века ти си Бог. Није било времена када Бог није постојао и никада неће бити времена када Он неће постојати. Бог себе описује као онога који јест и који беше и који ће доћи. Он остаје заувек исти: Јер ја сам Господ, не мењам се. Све што је Бог икада био Он још увек јесте и заувек ће бити.

Бог је независан. Сва друга бића зависе од људи или ствари и, на крају, од Бога, али Бог је у потпуности независан од својих створења. Он може да опстане сам по себи. Нити прима угађања од руку човечјих, као да би ономе требало што који сам даје свима живот и дихање и све.

Бог је свет. Он је славан у светости, страшан у хвали. Не постоји поређење са светошћу Бога. Нема светога као што је Господ, који је потпуно без грешке и мане. Библија каже о Њему: Чисте су очи твоје да не можеш гледати зла и безакоња не можеш гледати. И тај свети Бог захтева од нас светост појединачно. Његова заповест је нама данас: Будите свети јер сам ја свет.

Бог је праведан. Библија каже: Јер је Господ праведан Бог. Благост и правда су подножје престолу његову. Бог не само да је наш Створитељ и Ослонац, него и наш Судија, који награђује и кажњава у времену и вечности с праведношћу која је савршена и изван сваке примедбе и расправе.

Бог је савршен. Његово знање је савршено. И нема ствари непознате пред њим него је све голо и откривено пред очима онога коме говоримо. Бог зна све што је у прошлости, садашњости и будућности, укључујући све наше мисли, речи и дела. Његова мудрост је савршена и изван сваког нашег схватања. О дубино Божијег богатства и мудрости и знања! Како су недокучиви његови судови и неистраживи његови путеви!
Бог је суверен. Он је једини врховни владар свемира и ништа није изван Његове контроле. Што год хоће, све Господ чини, на небесима и на земљи. Код Бога нема незгода или изненађења. Он пише светску историју и све чини по савету воље своје. Богу не треба савет или дозвола за било шта; шта одлучи то учини. Нико Га не може спречити да учини шта жели. И никог нема који би руци Његовој одолео, и који би му рекао: Шта радиш?

Бог је свемогућ. Он је најмоћнији. По Његовим речима: Ја сам Господ Бог сваког тела. И да ли је мени што тешко? То не значи да Бог може да учини било шта (Он не може да лаже или да се мења, или да прави грешке, или да греши, или да се одрече себе), али може да чини све што пожели у складу са својим карактером.

Бог је љубав. Јер Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина да нико ко у њега верује не пропадне, него да има вечни живот.

Ово су само кратки прикази ствари које је Бог открио у Библији о својој природи и карактеру. Библија износи и друге истине о Богу (о којима ће бити реч касније), као и многе друге ствари о Њему које ми не можемо у потпуности да разумемо. Он чини ствари велике и неиспитљиве, дивне, којима нема броја. У том смислу, свемогућ је, не можемо Га досегнути. Ма каква да је људска интелигенција или расуђивање, то се не може променити. Не би требало ни да нас чуди. Кад бисмо могли да разумемо Бога, Он не би био достојан наше службе.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *