Тупак Амару Шакур

Године 1971, 16.јуна у својој 22. години Афени Шакур родила је у Неw Yорк-ској болници Тупак-а.
Само месец дана прије тога пуштена је из женског затвора у Гринwић Вилеђ-у након што је одслжзила казну јер је била осумнићена да је учествовала у наводном плану групе Пантер да бомбардују банке и робне куће.
Тупак је по рођењу добио име Лесане Парисх Крукс, али му је мајка у раном детињству променила име у Тупак Амару Шакур.
На арапском “Тупац Амару” знаци “Блистава змија” , а “Шакур” знаћи “Захвалан богу”.

 Као дете, Тупак се са својом породицом често селио-његова мајка и сестра су се прво преселиле из Бруклна у Балтимор де је Тупак похађао Балтиморску Школу Примењених Уметности (његови наставници су били задивљени његовим могућностима) па онда у Оакланд (Калифорниа) де је он и почео да се бави репом.

Под именом ‘МЦ Неw Yорк’ Тупак је радио са групом Баy Ареа МЦ’с.
Али убрзо је схватио да, да би његове вештине провалили и признали људи широм земље, морао да наступи у јавности са неком познатом групом.

Успео је то да уради: гостовао је на песми "Саме Сонг" групе Дигитал Ундергоунд са албума "Тхис Ис Ан ЕП Релеасе" и у споту за исту песму. То му је донело уговор за плоћу који је потписао за издаваћку кућу Интерскоп.

 Годину дана касније, 1991, Тупак је издао свој деби албум "2Пакалипс Ноw".
Не може се рећи да је то био неки револуционаран и посебан албум али неке песме (као сто је нпр. "Бренда’с Гот А Бабy") биле су прилићно оригиналне са сасвим другаћијом, осећајнијом темом од већине реп песама из тог времена.

У том периоду, Тупак је доказао да може да уради више од добре ритме – снимио је свој први филм "Јуице", а у октобру исте године дошао је у први сукоб са законом- повео је парницу вриједну 10 милиона долара против оклендске полиције која га је,како је рекао, "неправедно напала због наводног неправилног прелазења улице".
Још проблема за њега јавило се приликом суђења за убиство једном тинејџеру који је изјавио да је убио полицајца углавном због утицаја Тупаковог првог албума и његове тематике.
Тадашњи потпредседник Дан Qуаyле тражио је да се албум "2Пакалипс Ноw" повуће из продаје, међутим од тога није било ништа.

Године 1993. Тупак је добио још популарности захваљујући свом другом албуму "Стрикти 4 Мy Н.И.Г.Г.А.З." који је, иако се у почетку врло слабо продавао, избацио партy јам класик "И Гет Ароунд" и ствар посвећену свим самохраним мајкама "Кееп Yа Хеад Уп" чиме је успио да достигне златни тираж.

Исте године Тупак је снимио свој други филм "Поетик Јустице" у коме се поред њега појављује и Јанет Јаксон (што је можда био и разлог велике популарности овог фиилма) који се и поред његове сјајне глуме сврстава у његове слабије филмове.

1993. је уједно и година када је Тупац ‘изгубио контролу’. У марту ’93. одлезао је 15 дана у затвору јер је претукао резисера Аллена Хугхеса из ЛА-а.
Затим је у априлу притворен на 10 дана због пријетњи једном свом реп-колеги палицом за бејзбол.
У октобру исте године ухапсен је под оптузбом да је пуцао на два полицајца у цивилу, али је оптузница била повуцена.
Мјесец дана касније, оптузен је за сексуално злостављање једне своје обозаватељке у хотелској соби у Неw Yорк-у, а у априлу следеце године ухапсен је у ЛА-у због поседовања ватреног орузја и марихуане.
После тога снимио је свој треци филм "Абове Тхе Рим" са сјајном Тупацовом глумом и одлицним соундтрацком који излази за Деатх Роw Рецордс.
Док је цекао пресуду за оптузбу за силовање, у студију је неко на њега испалио пет хитаца.
Био је убедјен да иза тога стоје његови Еаст Цоаст супарници Ноториоус Б.И.Г. и Пуфф Дадђ.
Неколико дана касније осудјен је на од 1.5 до 4.5 године затвора због силовања. Док је проводио дане у затворсјкој целији изасла су два албума повезана са његовим именом.

Последњи догађај у Тупаковом животу одиграо се у суботу 7. септембра 1996: док су се Тупак и Шуг Книгхт возили према неком клубу, врачајући се са меча Мајка Тајсона, бели кадилак им се приближио а његов власник је испалио 12 метака у њихов црни БМW.

Тупак је примио четири метка у груди док је Шуг само био повређен делицима меткова и стаклом.
Брзо су их одвели у Университy Медикал Центре де је Тупак пребаћен на интензивну његу због обилног унутрашњег крварења.
Лекари су извели најмање три операције и одстранили му десно плућно крило, али упркос њиховим напорима, петка 13. септембра 1996.
Тупак Амару Шакур је преминуо.
Био је то велики ударац и ненадокнадив губитак за његове пријатеље и породицу.

Толико о највећој звезди гангста рапа, Тупак Шакур.
Неки од његових верних фанова су веровали да ће ‘васкрснути’ 2003 и тако се наругати свим својим Еаст Коаст ривалима…, ако је васкрснуо онда мора да је то тајно урадио.
Био мртав или жив, то ћемо видети у вечности, Господ  Христос је нам пре дуго времена оставио Своје Рећи /Своју Реч пуне снаге и живота, рекао је једној жени која је била изгубила брата:

"Исус јој рече: Брат ће твој устати.
Марта Му рече: Знам да ће устати о васкрсењу, у последњи дан.
А Исус јој рече: Ја сам васкрсење и живот; који верује мене ако и умре живеће.
И ниједан који живи и верује мене неће умрети вавек. Верујеш ли ово?"
(Јеванђеље по Јовану 11,23-26)
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *