Људски живот не престаје

Исус најпре учи да је пакао место где се живот не завршава. Он каже да је богаташ умро и био сахрањен, и да је у паклу подигао своје очи и гледао. То значи да је имао главу коју је могао да подигне. Кад сте у гробу, како можете подићи главу? У њему нема никаквих могућности да се било куда гледа. Зар не?

Али тај човек је умро, био сахрањен, а сада је у стању да подигне своју главу и гледа. У даљини је видео Аврама. Он је имао глас и могао је да зове: "Оче Аврааме, смилуј се на мене". Имао је језик и грло које му се исушило, јер каже: "Пошаљи Лазара да умочи врх свога прста у воду и да ми расхлади језик, јер се мучим у овом пламену."

Он има уши и чује, јер му Аврам одговара: "А преко свега тога постављена је велика провалија између нас и вас, да не могу да пређу они који желе одавде к вама, нити да пређу к нама они оданде."

Ми не можемо доћи к вама, ви не можете доћи к нама. То је место живота, јер он моли Аврама: "Молим те онда, оче, да га пошаљеш у кућу мога оца, јер имам петоро браће; нека их увери – да не би и они дошли на ово место мучења." Зашто? Јако желим да он оде кући моје браће, јер их имам петоро, и да њима прича о Исусу како и они не би дошли овамо.

Свеједно је пријатељу колико сте далеко стигли у свом хришћанском животу, отићи ћете у гроб, осим ако вас други Христов долазак не затекне у животу.

Богаташ је рекао да његова браћа неће доћи на то место ако се покају. Али, чак и ако се покајете ићи ћете у гроб. то значи да то место не може бити гроб него пакао, јер ни један спасени не долази тамо. Да, он то место означава као "место мука". И то место је вечно. "Ко ће стати код огња који прождире?" (Исаија 33,14), "… који ће бити кажњени вечном пропашћу далеко од лица Господњег" (2, Солуњанима 1,9). "Којима је спремљен мрак вечне таме" (Јуда 13).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *