Бранислав Ивановић

Бранислав Ивановић (рођен 22. фебруара 1984. у Сремској Митровици) је српски одбрамбени фудбалер који тренутно игра за Челси.

Ивановић је почео своју каријеру у Срему, након чега је прешао у ОФК Београд 2003. године. Две и по сезоне је провео у Београду и одиграо је 55 првенствених утакмица, постигао пет голова и зарадио само четири жута картона.

У зимском прелазном року 2006. године, потписао је уговор са Локомотивом из Москве, коју је тада тренирао Славољуб Муслин. У првој сезони је одиграо 28 утакмица у шампионату и постигао два гола. Наредне сезон је наступио на 26 утакмица, само једном је замељен и успео је да постигне три поготка.

У јануару 2008. потписао је уговор са Челсијем, уз обештећење од 9,7 милиона фунти, које су исплаћене његовом бившем клубу што је био највећи трансфер у историји руског фудбала. Ивановић је потписао уговор на три и по године и задужио је дрес са бројем два. За њега су поред Челсија били заинтересовани Милан, Интер, Јувентус и Ајакс. До краја сезоне 2008/09. није добио прилику да игра. Тадашњи тренер, Аврам Грант је сматрао да Бане није довољно физички спреман јер се руско првенство завршило неколико месеци раније, па је Ивановић током ток периода био без такмичарских утакмица.

Током лета 2008. појавиле су се информације да би Ивановић могао да напусти клуб и пређе у Милан или Јувентус. Нови тренер Челсија, Луис Фелипе Сколари је одбио такву могућност јер је рачунао на Ивановића за наредну сезону. Тек након осам месеци по доласку на Стамфорд бриџ, Ивановић је одиграо свој први меч за Челси. Било је то 24. септембра 2008. на утакмици Карлинг купа против Портсмута. У Премијер лиги је дебитовао 5. октобра 2008. у победи Челсија од 2-0 над Астон Вилом.

У јануару 2009. тренер Фиорентине показао је велико интересовање за Ивановића, да би те шпекулације 27. јануара потврдио и Ивановићев менаџер, међутим Челси није желео да се одрекне Ивановића.

Тек након смене Сколарија и доласка Гуса Хидинка на место тренера, Ивановић је добио праву шансу. На утакмици са Њукасл јунајтедом 4. априла 2009. је наступио за Челси у првенству након више од три месеца. Први гол у дресу Челсија је постигао против Ливерпула на Енфилду, у четвртфиналу Лиге шампиона. Гол је постигао главом и донео је свом клубу почетну предност. Касније је на том мечу посигао још један гол главом и Челси је добио са 3-1.

У сезони 2009/10. је играо у финалу Комјунити шилд против Манчестер јунајтеда. У полувремену га је заменио Жозе Босингва. Челси је тај меч добио након бољег извођења пенала.

Репрезентација:

    – За младу фудбалску репрезентацију Србије је одиграо 38 утакмица и постигао 4 гола, (2001-2007);
    – За сениорску репрезентацију Србије је одиграо 27 утакмица и постигао је 4 гола, (2005- )

За младу репрезентацију је дебитовао 15. децембра 2003. против Македоније у Охриду (4-1). Први погодак је постигао само два дана касније на истом месту и против истог противника (7-0).

Учествовао је на три Европска првенства за играче до 21 године и освојио је две сребрне медаље. На Европском првенству 2005. у Немачкој је са репрезентацијом стигао до финала у којем су поражени од Италије. На Европском првенству 2006. у Португалу је одиграо четири утакмице и једном је био стрелац. Репрезентација је тада испала у полуфиналу, у утакмици коју је Украјина добила након извођења једанестераца. На Европском првенству 2007. у Холандији је са репрезентацијом Србије стигао до финала у којем су поражени од Холандије. На том првенству је био капитен, а укупно је носио 12 пута капитенску траку на мечевима младе репрезентације. Ивановић је тада заједно са Дамиром Кахриманом, Александаром Коларовим и Бошком Јанковићем био изабран у најбољи тим шампионата.

За сениорску репрезентацију Србије је дебитовао 8. јуна 2005. на пријатељској утакмици против Италије (1-1) у Торонту. У игру је тада ушао у 77. минуту уместо Марка Баше. Први гол у дресу репрезентације је постигао 12. септембра 2007. против Португала у Лисабону. Гол је постигао након слободног ударца Дејана Станковића чиме је у 88. минуту поставио коначних 1-1. Без обзира то што углавном није играо за свој клуб, код селектора Радомира Антића је редовно играо у Квалификацијама за Светско првенство 2010. Бане је током тих квалификација три пута био стрелац.

Трофеји:

Локомотива

    – Куп Русије 1
          o 2007.

Челси

    – ФА куп 1
          o 2009.
    – ФА Комјунити шилд 1
          o 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *