Лане

Милан Лане Јовановић (Чачак, 18. април 1981) је српски фудбалер који тренутно наступа за белгијски Стандард Лијеж. Игра на позицији нападача.

Професионалну каријеру је започео у локалном клубу Космос из Бајине Баште, потом наступа за ваљевску Будућност, да би 1999. године прешао у Војводину. У њој је остао до 2003. године и у том периоду је имао 41 наступ и постигао 10 голова. Потом је наступао за Шахтјор и московску Локомотиву, али се ни у једном клубу није прославио. Затим 2006. године прелази у Стандард из Лијежа где је коначно добио праву шансу. У сезони 2006/07. је на 39 званичних утакмица постигао 24 голова. Сезоне 2007/08. изабран је за најбољег фудбалера белгијске лиге. Исте године са Стандардом осваја титулу првака Белгије. То је била прва титула Стандарда после 1982. године. Наредне године са Стандардом осваја Суперкуп и другу узастопну титулу.

Након завршене сезоне 2008/2009. Јовановић долази у сукоб са директором Стандарда. После две одличне сезоне и сјајних наступа за репрезентацију Јовановић је желео да напусти клуб и пређе у неку од квалитетнијих лига, али му управа то није доѕволила. Током лета, Јовановић је преговарао са Астон Вилом, Штутгартом и Евертоном, али је на крају морао да остане у Стандарду. У току јесени 2009. године, Јовановић је у озбиљним преговорима са Валенсијом.

Репрезентација:

    – За сениорску репрезентацију Србије је одиграо 21 утакмицу и постигао је 9 голова, (2007- )

За сениорску репрезентацију је дебитовао 2. јуна 2007. у Хелсинкију против репрезентације Финске. Тада је ушао у игру уместо Марка Пантелића. Успео је да се упише у стрелце и постави коначан резултат, 2-0.

Од доласка Радомира Антића на чело репрезентације Јовановић је стандардан у најбољих 11. У квалификацијама за Светско првенство 2010. Јовановић је постигао 4 гола (против Румуније и Фарских Острва у гостима и 2 против Румуније код куће). Победом над Румунијом у Београду од 5:0 у мечу на ком је Јовановић постигао 2 поготка[2], Србија се по први пут у историји (као самостална држава) пласирала на Светско првенство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *