Победа

Повратак отписаних. И то какав. Против Немачке, репрезентације која је сигурно највише показала на Мундијалу. Наравно, до меча са Србијом. Момци Радомира Антића у потпуности су повратили поверење навијача, који су "дигли руке" од њих након пораза од Гане. Сигурном игром у првом полувремену, "орлови" стигли до гола, што је на крају одлучило победника.
Најзанимљивији делови утакмице (трајање 12 минута)

Једанаест фудбалера изашло је на терен стадиона Нелсон Мандела, и кренуло у "немогућу мисију". Наравно, да докажу да и није толико немогућа. После 37 година, "пала" је Немачка.

Селектор Антић је направио неколико промена у односу на утакмицу са Ганом. На терен су истрчали Стојковић, Коларов, Видић, Суботић, Ивановић, Красић, Јовановић, Станковић, Кузмановић, Нинковић, Жигић. Дакле, није било Луковића, који је суспендован, Милијаша и Пантелића.

Са друге стране, Лев се одлучио за Нојера, Лама, Мертесакера, Фридриха, Бадштубера, Кедиру, Швајнштајгера, Озила, Милера, Подолског и Клосеа.

Већ у првим минутима се видело да су "орлови" изашли да се надигравају, поправе утисак из првог меча и на крају, победе. То су и успели.

Игра са једним нападачем и петорицом фудбалера на средини показала се као одлична за игру Немаца. Притискалу су везњаке "Панцера", а пуштали високог Мертесакера да износи лопту, што му није јача страна.

Красић и Јовановић заиграли су као у квалификацијама. Задавали су муке дефанзивцима Немачке, поготово Бадштуберу.

Наравно и Немци су претили, али је одбрана "орлова" функционисала савршено. Видић и Суботић непрелазни, као и Коларов и Ивановић по боковима.

После интервенције Видића, лопта долази до Подолског који покушава из волеја, али је непрецизан, за разлику од дуела са Аустралијом.

Битно је напоменути и главног судију Ундијана Маљенка, који је сваки оштрији старт кажњава картоном, али још битније, то је радио равноправно и Немцима и "орловима".

Клосе је после два старта добио жути картон већ у 11. минуту, а после њега добили су оларов и Ивановић и Кедира.

Красић је поштено намучио чуваре, Бадштубера и понекад Лама, због чега је капитен "панцера" после старта над плавокосим фудбалером такође уписан у бележницу шпанског судије.

Као и у првом мечу, Коларов има сјајну прилику из "слободњака" али је лопта "прозујала" поред стативе Нојера.

"Орлови" су све организованије играли, и изгледали све озбиљније. Како су све храбрије играли, полако су се "поклапале коцкице" Антићевим момцима. Клосе је, због још једног оштрог старта над Станковићем, добио други жути картон, па га је Маљенко послао на туширање.

Осетили су "орлови" да је њихов тренутак, па су већ у наредном нападу дошли у прилику за гол, а што је најважније, искористили су је. У 38. минуту, Красић проналази Жигића на другој стативи. Високи нападач Србије враћа у средину казненог простора где је Јовановић, који смешта лопту иза леђа Мануела Нојера за великих 1:0.

Наравно, до краја полувремена остало је још свега неколико минута, па су Антићеви пулени више гледали како да одбране свој гол. У последњим секундама полувремена, умало да им се та тактика освети. Хаос у казненом простору, лопта стиже до Кедире, који се наместио и опалио по лопти, али је она завршила, на сву срећу, на пречки.

Маљенко је одсвирао крај првог дела, у којем су "орлови" показали много више него у првом мечу, али су у самом финишу имали среће што је резултат на њиховој страни.

У наставку меча екипа Јоакима Лева није више имала шта да калкулише, и са играчем мање све карте су ставили на напад.
lane.jpg

Филип Лам и Бастијан Швајнштајгер, као најискуснији играчи, збили су редове "панцера" и силовито кренули ка голу Србије. Тежиште игре је пребачено на половину "орлова", а Озил и Милер све више су претили голу Стојковића.

"Орлови" су се повукли и прихватили игру Немаца, па је у тим тренуцима изгледало као да Србија има два играча мање, а не играча више на терену.

Храбра игра Немаца могла је да им се исплати у 60. минуту, када је Немања Видић, после једног центаршута, додирнуо лопту руком. Невероватно, Видић је идентично реаговао као Здравко Кузмановић у мечу са Ганом, што је шокирало, како фудбалере, тако и све навијаче Србије. Ипак, шта је-ту је, пенал за Немачку и идеална прилика да се врате у меч.

И када је изједначење "панцера" већ било на видику, голман "орлова" Владимир Стојковић је фантастичном интервенцијом одбранио шут Лукаса Подолског са беле тачке. Стање очаја које се примећивало на лицима Антићевих изабраника, а поготово код Немање Видића, после одбране Стојковића променило се у тоталну еуфорију.
odbrana.jpg

Стојковић је, поред тога што је постао апсолутни херој Србије, ушао и у историју, као једини голман који је одбранио пенал за Србију на Мундијалима, наравно у регуларном делу меча.

Фантастична одбрана дала је крила "орловима" да поново крену ка голу Немаца. Наши момци су имали две сјајне прилике да другим голом малтене реше утакмицу.

Прву је пропустио Лане Јовановић, када је после асистенције Красића погодио стативу голмана Нојера. Убрзо после тога, после једног центаршута, Жигић је главом шутирао ка голу "панцера", али лопта је, сада, завршила на пречки.

Пропуштене прилике могле су доста да коштају "орлове", јер и поред промашеног пенала, изабраници Јоакима Лева нису одустали од тоталне офанзиве.

У игру улазе Какау, Марин и Гомез, у одбрани је, практично, остало само два играча, док су осталих осам наваљивали на гол Србије.

И поред веома опасних напада, одбрана "орлова" успела је да заустави већину напада Немаца испред казненог простора, а велики број удараца на гол наши дефанзивци су успешно блокирали.

Како се утакмица приближавала крају оба тима деловала су исцрпљено, али и са играчем мање Немци су деловали као да имају више снаге. Српским фудбалерима је остављено доста места да покушају контрама, али није било прецизних додавања да се озбиљније запрети голу "панцера".

Утакмица је продужена три минута, и чинило се да тих 180 секунди неће никад проћи. Немци су кренули на све или ништа, али сви играчи "орлова" на терену задржали су концентрацију и спречили "панцере" да у последњим секундма изједначе резултат.

Последњи звиждук судије Маљенка означио је почетак великог славља српских играча и навијача. Победа којом смо се вратили у трку за осмину финала, и то против наших вечитих ривала, Немаца, остаће упамћена као једна од најважнијих тријумфа наше репрезентације.

Да подсетимо, за Србију су играли: Стојковић, Коларов, Суботић, Видић, Ивановић, Станковић, Јовановић, Красић, Нинковић, Кузмановић, Жигић. У наставку су играли Качар, Лазовић и Петровић.

За Немачку су играли: Нојер, Фридрих, Мертесакер, Бадштубер, Лам, Кедира, Швајнштајгер, Озил, Подолски, Клосе. У наставку су играли Какау, Гомес и Марко Марин.

Историјски меч ће сада и резултатом ући у историју, карактер који је стављен на пробу је доказан, тежи пут који смо сами изабрали ипак нас води до циља, а то је, бар за почетак други круг такмичења.

Ипак, да би ова победа добила на значају, репрезентацију Србије не сме да направи кикс у последњем колу против репрезентације Аустралије. Само победа на том мечу "орлове" води у други круг, а било какве друге калкулације не би требале да нас занимају.

Ово можда јесте био историјски, меч за Србију, али сваки следећи је најважнији. Орлови следећу утакмицу играју 23. јуна у Нелспруиту. Немачка и Гана свој меч играју у исто време у Јоханесбургу. Оба дуела почињу у исти време, 20.30 часова, а тек после тих мечева знаће се коначан распоред у групи Д.

Извор: ртс.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *