Болести у вези дроге

HEPATITIS B:
Hepatitis B je bolest poznata kao “upala jetre”,prouzrokovana virusom hepatitisa B(HBV).HBV direktno napada i oštećuje jetru,a u nekim slučajevima uzrokuje smrt.
HBV se prenosi:preko telesnih tečnosti, seksualnim kontaktom bez zaštite, transfuzijom zaražene krvi, upotrebom zaraženih igala i raznog medicinskog pribora, opremom za pirsing, brijačem ili ubodom sa inficiranim oštrim predmetima,sa zaražene trudnice na dijete.
Preventivna vakcinacija je jedini mogući način zaštite od hepatitisa b.Ostali načini za zaštitu su izbegavanje upotrebe nesterilizovanih instrumenata(igala,špriceva…).

Hepatitis C:
Hepatitis C je ozbiljna bolest, prouzrokovana virusom hepatitisa C(HCV).HCV direktno oštećuje jetru i u nekim slučajevima uzrokuje smrt. Ranije je bio poznat pod nazivom ne-a i ne-b hepatitis.
HCV se prenosi kontaktom sa krvlju inficiranih osoba. Postoje 3 tipa terapije koji tretiraju HCV infekciju:terapija sa interferonom,terapija sa kombinacijom interferona i ribavirina i terapija sa biotehnološkim interferonom.
Ovi tretmani se daju intravenozno. Protiv ovoga hepatitisa nema preventivne vakcine. HCV se utvrđuje putem krvnih testova. Oboljelima se preporučuje  dobar odmor,da piju puno tekućine ,da jedu proteinsku hranu i ne piju gazirana a pogotovo alkoholna pića.

SIDA( HIV / AIDS ):
Infekcija HIV je humani imunodefecijentni virus koji uzrokuje sidu.Može se naći u tjelesnim tečnostima zaraženih osoba.Veliki broj ljudi zaraženih HIV-om dobiće sidu.SIDA (steknuti imunodeficijentni sindrom)je stanje izazvano infekcijom HIV-a.Manifestuje se padom
imunološkog sistema.Trenutno ne postoji lijek za SIDU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *