Хероин 2.део

Heroin spada u grupu opioida. Deluje na opioidne receptore menjajući osećaj bola i zadovoljstva. Usporava funkcionisanje mozga. Kada je čist heroin je fini puder bele boje. Ulični heroin je grublje strukture, a boja se kreće od žućkaste do tamno smeđe. Koncentracija heroina u uličnom heroinu se kreće od 10% do 80%.

NAČIN UZIMANJA: Najčešce se uzima intravenski, ušmrkavanjem ili pušenjem.

NEPOSREDNI EFEKTI: Počinju brzo, intravenski za 15 do 30 sekundi, pušenjem za 7 sekundi, a traju od 2, 2-3 časa do 24 časa.

DUGOROČNI EFEKTI: Najozbiljnija je sama zavisnost koja se razvija vrlo brzo. Droga postaje centar življenja. Zapostavljaju se interpersonalni odnosi, profesionalne obaveze, dolazi do problema sa zakonom. Oštećenje zdravlja ogleda se u gubitku apetita, opstipaciji, oboljenju jetre i bubrega, poremećaju imuniteta, gubitku interesovanja za seks, sterilitetu.
Fizičko zdravlje je ugroženo kod intravenskog uzimanja heroina zbog infekcija koje se mogu na taj način preneti (hepatitis, AIDS, endokarditis, tetanus) zbog delovanja supstanci koje se mešaju sa heroinom (moždane embolije, alergije) zbog loše higijene i neuhranjenosti, zbog uličnog načina života, zbog opasnosti od zadesnog predoziranja.

TOLERANCIJA: Razvija se vrlo brzo.

ZAVISNOST: Intenzivna i psihička i fizička zavisnost.

APSTINENCIJALNI SINDROM: Vrlo neprijatan, iako retko ugrožava život. Fizički aspekt se može uporediti sa gripom, ali se javlja intenzivna žudnja za heroinom i prisila da se droga ponovo uzme. što je uzrok čestim recidivima.

ZNACI KRIZE: Zevanje, ježenje kože, suzenje očiju, kijanje, curenje iz nosa, povraćanje, proliv, uznemirenost, nesanica, bolovi u mišićima, zglobovima i stomaku. Kriza kod zavisnika od heroina po fizičkim znacima podseća na teži oblik gripa i odprilike traje 7 do 10 dana. Mada narkomani često izjavljuju da će umreti od krize (verovatno se tako i osećaju) ova kriza retko ostavlja ozbiljne posledice, a gotovo nikada nije smrtonosna, za razliku od krize alkoholičara ili zavisnika od lekova za umirenje.

KAKO PREPOZNATI OSOBU KOJA KORISTI HEROIN?

ZNACI AKTUELNOG UZIMANJA: Uske zenice kao "čiodna glava" koje ne reaguju na svetlost. U početku rumenilo lica uz izraz zadovoljstva, a kasnije bledilo lica. Pospanost, potpuna nezainteresovanost za okolinu. Usporen i nerazumljlv govor, suva usta, padanje glave "kljucanje", svrab. Kad se uzme veća doza, pacijent ne može da se probudi, koža je bledo-plavičasta, hladna i vlažna, disanje se usporava do potpunog prestanka.

PRIBOR: Špricevi, igle, poveske za stezanje ruke pre Intravenske aplikacije, smotuljci vate, kašike za topljenje, limuntus za rastvaranje, cevčice za ušmrkavanje, kapi za oči (da bi se prikrile uske zenice koriste se kapi Atropin, Homatropin i sl. koje proširuju zenice).

PREDOZIRANJE: Jačina uličnog heroina je vrlo različita tako da često dolazi do predoziranja. Smrt nastupa zbog prestanka disanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *