Мамурлук

Posle prestanka pijenja, dolazi do faze trežnjenja, dakle do povratka u normalno stanje. Ta faza se naziva «mamurluk» i ona nikome nije prijatna, a ponekad predstavlja vrlo teško stanje koje se vrlo mučno trpi i podnosi , pa se često doživljava kao prava bolest.

Što više unesenog pića, to jači mamurluk. Mešanje raznih pića, naročito pijenje veštačkih pića prouzrokuju velike nevolje.

Pušenje daje značajan doprinos mamurluku i lošem stanju koje se oseća sutradan posle pijenja, jer ono čini trovanje dvostrukim.

Važnu ulogu igraju i lična svojstva čoveka: naviknutost ili nenaviknutost na alkohol, individualna podnošljivost alkohola, itd. Ljudi koji pate od raznih oblika neuroze, latentne depresije, itd. mogu u mamurluku trpeti nastupe teške depresije kajanja i straha.

Centralni nervni sistem se iz faze veštačke alkoholom izazvane otupljenosti i potiskivanja njegovih funkcija, po prestanku pijenja ne vraća  u svoje normalno stanje, nego «odskoči» u suprotnom pravcu: u fazu preterane nadraženosti.

Simptomi mamurluka:

   1. glavobolja
   2. opšta nelagodnost
   3. mučnina
   4. pritisak u stomaku
   5. pečenje u jednjaku
   6. nagon na povraćanje
   7. opšta tromost
   8. malaksalost
   9. zamor
  10. često neka jeza i drhtavica koje dolaze u talasima, itd.

Psihički može biti:

   1. depresija
   2. kajanje
   3. strah.

Lečenje mamurluka se često izvodi zbog vraćanja sposobnosti upravljanja motornim vozilom. Ali, nažalost, ova sredstva samo prikriju pijanstvom izazvane smetnje u koordinaciji i pospanost, ali uopšte ne utiču na nekritičnost vozača i na njegove usporene reflekse. To je bio uzrok mnogih prometnih nesreća.

Jednom postignuta koncentracija alkohola u krvi opada brzinom na koju se ne može uticati spolja, jer je skoro isključivo vezana za preradu alkohola u jetri.

Mogu se samo ublažiti simptomi mamurluka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *