Отапала и разреџивачи

Postoji čitav niz preparata od ljepila za marke do raznih sredstava za čišćenje čije pare izazivaju opijenost.

Konzumenti uživaju ove supstance na način da udišu njihove pare.

Prema mišljenju liječnika dolazi do oštećenja jetre i leđne moždine.

Tehnika konzumiranja ovih sredstava je veoma jednostavna.Narkomani stavljaju sredstvo na maramicu, na plastične vrećice ili druge podloge sa kojih se sredstvo lako isparava, pritišću te podloge na nos i lice i tako se omamljuju.Da bi pojačali efekat udisanja ovih para, konzumenti katkad glavu sa omamljujućim sredstvom kojeg udišu uvlače u folije koje izazivaju tim bolji efekat što teže zrak u njih prodire.Međutim tako se povećava rizik ugušenja.

Najčešći simptomi djelovanja ovih sredstava su gubitak mišićne koordinacije, teturanje, halucinacije, a u početnoj fazi uzbuđenje, veselost  i euforija koja podsjeća na pravu opijenost.

ULIČNA IMENA
Najčešće se zovu po imenima proizvoda u normalnoj prodaji

IZGLED
Materije u svakodnevnoj upotrebi: ljepila, plinovi, boje, sprejevi, sredstva za čišćenje, benzin, lak za nokte.

POREKLO
Proizvode se industrijski. Proizvodi su namijenjeni svakodnevnoj upotrebi

NAČIN UPOTREBE
Upotrebljavaju se udisanjem isparenja (snifanjem, duvanjem). Najčešće korišenjem najlonske kese u koju se izlije proizvod nakon čega se kesa prinosi licu, te se njome pokriju nos i usta. Nešto rjeđe je udisanjem izlevanjem na maramicu ili komad krpe kojima se prekrivaju nos i usta. Delovanje nastupa nekoliko minuta nakon udisanja i traje tri do četiri sata.

EFEKTI I RIZICI
Inhalanti spadaju u grupu halucinogena. Inicijalni simptomi korištenja slični su onima kod alkohola: lagana vrtoglavica, obamrlost udova, pojava dvoslika, halucinacije, otežao govor, nestabilna kontrola pokreta. Halucinacije su primarno vizuelne, u jakim bojama i mogu se kretati od vrlo prijatnih do krajnje zastrašujućih i neprijatnih. Najčešće se doživljavaju u procesu udisanja, mada u ređim slučajevima mogu potrajati jedan do dva sata nakon završetka udisanja. Zenice se šire, počinju nevoljni trzaji očnih jabučica u horizontalnom i vertikalnom pravcu. Dolazi do intenzivne zvonjave u ušima, a glavobolja može biti toliko intenzivna da dominira. Na ovo se nadovezuje stanje razdraganosti i euforije koje liči na pijanstvo – osoba gestikulira, tetura i posrće, nekritična je prema svojim mogućnostima. Pažnja je oštećena, a mogućnost izvođenja preciznih pokreta krajnje smanjena. Također, može doći do ispada agresivnosti kada je ponašanje bezobzirno i krajnje opasno po sebe i okolinu. Završetak delovanja obiležen je postepenim iščezavanjem efekata, mogućom pojavom dremljivosti ili u najtežim slučajevima ulaskom u komu. Radi otrovnog delovanja isparljivih materija na pluća, mozak, srce i krvne sudove moguća je trenutna smrt. Korištenje ovih materija dovodi do postepenog stvaranja blage tolerancije. Ovisnost u fizičkom smislu se ne stvara, ali je umereni oblik psihičke ovisnosti prisutan.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA AKUTNOG KORIŠTENJA
pospanost, prazan pogled, nasilničko ponašanje, smenjivanje raspoloženja od euforije do halucinacija, intenzivan miris lepila i boje koji se širi oko osobe, tragovi boje i lepila na licu i odeći.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA HRONIČNOG KORIŠTENJA ispucana i upaljena koža nosa i oko usana, upaljena sluznica nosa, konjuktivitis, upaljeni očni kapci, hronična upala disajnih puteva koja se očituje u čestom kihanju, bubuljice i ožiljci oko usta i nosa, konfuznost, čest gubitak apetita, uočljiv nagli pad telesne težine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *