Заблуде о “корисности” алкохола

   1.Alkohol je hranljiv.

   2.Alkohol pomaže kod nesanice.

   3.Alkohol zagreva organizam.

   4.Alkohol je lek.

Istina je sledeća:

   1.Alkoholna pića ne sadrže u sebi dovoljno hranljivih materija (belančevina, vitamina, minerala, ugljenih hidrata) da bi mogli da služe kao hrana. Ona imaju izvesne kalorijske vrednosti i malo ugljenih hidrata, tako da pijan čovek  ima osećaj sitosti. Dugotrajno pijenje dovodi do štetnih promena u organizmu. Većina alkoholičara su mršavi.

   2.Krajnji rezultat pijanstva je san. Međutim, velika je razlika između normalnog sna koji služi da bi se organizam odmorio i okrepio i alkoholičarskog sna, koji je nastao zbog anestezije određenih centara u mozgu. Nakon normalnog sna, čovek se oseća sveže, odmorno, vraćena mu je snaga. Kod alkoholičarskog sna dotična osoba oseća mamurluk i to je jedan od najtežih trenutaka u celom pijanstvu.
      Jedna od najpogubnijih zabluda je davanje alkohola bebama, umakanjem cucle ili prsta u rakiju, da bi spavali.  Dečiji organizam je izuzetno osetljiv na alkohol, naročito mozak, koji sazreva u periodu od 18. do 21. godine života.

   3.Ova zabluda često ima tragične posledice, jer može izazvati "belu smrt" kada alkoholičar zaspi u snegu i smrzne se. Naime, alkohol širi krvne sudove u potkožnom tkivu i na taj način ubrzava gubitak toplote iz organizma. Zato se javlja crvenilo lica i subjektivni osećaj toplote. Međutim, širenje krvnih sudova u koži uz istovremeno skupljanje krvnih sudova u unutrašnjim organima, dovodi do zadržavanja veće količine krvi u potkožnom tkivu i bržem hlađenju tela.

   4.Zabluda o lekovitosti alkohola je veoma prisutna. Često se ističe kako trudnice treba da piju pivo da bi "imale mleka", crno vino popravlja krvnu sliku, žestoko piće pomaže kod srčanih smetnji, "travarica" kod spoljašnjih tegoba, nazeb se leči vrućom rakijom, itd.
      Sva svetska, a i naša istraživanja pokazuju da je životni vek alkoholičara oko 53 godine. Deca čije su majke pile alkohol tokom trudnoće i dojenja, pokazuju zastoj u psihofizičkom razvoju. Nijedno alkoholno piće ni u jednoj zemlji na svetu nije priznato kao lek.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *