Син вође Хамаса поверовао у Христа

Син истакнутог вође у терористичкој организацији Хамас је јавно објавио своју веру у Исуса Христа и упозорио да Израел никада не може бити у мирним односима са "злим и окрутним" људима који воде Хамас.
Масаб Јусуф, који сада више воли да буде познат као "Јосиф", је најстарији син шеика Хасана Јусуфа, политичког вође Хамаса на Западној обали и једне од најпопуларнијих јавних личности тог покрета.
Масаб је предао свој живот Христу 2004., четири године након што га је пријатељ позвао да проућава Библију и он је почео да је чита за себе.
 "Тада сам још увек био Муслиман и мислио сам да чу и остати. Али сваки дан сам гледао ужасне ствари које су у име религије чинили они који су себе сматрали великим верницима", рекао је Јусуф за дневни лист Харец.
 "Пажљивије сам проућавао ислам и ту нисам нашао никакве одговоре.
Поново сам проућио Куран и верске принципе и закљућио колико су погрешни и варљиви.
Муслимани су преузели ритуале и традиције од свих околних религија." Његов отац, који није укљућен у војску Хамаса, је умерен човјек који не подржава користење терора за унапредјење питања палестинске државе, каже Јусуф. Заправо, он је делимићно заслужан што се његов отац залаже за "солуцију са две државе" по питању мира на Средњем Истоку. "Када сам био са оцем, ја сам, заправо, потицао уравнотеженог вођу Хамаса да доноси логићне одлуке, као што је престанак напада и успостављање две државе једне уз другу", Јусуф каже за Харец.
 "Осећао сам се одговорним. Боље ми је било да будем ту, него у банди будала које ће му затровати ум." "Покушао сам да разумем те људе, њихова размишљања, да би их промениоизнутра помоћу једне јаке личности као што је мој отац, који ми је раније признао да не подржава самоубилаћке нападе", додао је. "Он сматра да повређивање недужних људи даје лошу слику о тој организацији.
Шеик ми је једном рекао да када види инсекта ван куће, он пази да га не повреди, ‘а шта, онда, да кажем о повређивању људи?’ "
Када су га 1996. у доби од 18 година ухапсиле Израелске одбрамбене снаге ради тога што је био вођа омладинске организације Хамаса, Јусуф је затворен у затвор у Мегиду, де је имао прилику да види да већина вођа Хамаса није мирољубива као његов отац. "Седео сам у затвору у Мегиду и изненада сам схватио шта је био прави Хамас", рекао је Јусуф за Харец. "Ови људи немају морала, немају интегритет.
Али они нису тако глупи као Фатах, који у сред дана краде пред свима и одмах су оптужени за корупцију. [Људи из Хамаса] примају новац на непоштен наћин, улажу га у тајне ствари, а извана изгледају да воде једноставан живот."
Јусуф каже да преваре екстремиста доприносе њиховом представљању самог ислама. "Људи који наводно представљају ту религију диве се Мухамеду више него Богу, убијају недужне људе у име ислама, туку своје супруге и немају појма ко је Бог", рекао је за Харец.
 "Немам сумње у погледу тога да неће бити спашени.
Имам поруку за њих: постоји само један пут за спасење – Исусов пут који је себе жртвовао на крсту за све нас."
Израелци и њихови пријатељи се не требају заваравати мишљењем да је могућ мир са Хамасом, каже Јусуф.

"Никада, али никада нећети бити у миру са Хамасом.
Ислам, као идеологија која их води, им неће дозволити да постигну мировни споразум са Јеврејима", рекао је за Харец.

 "Они верују да традиција каже да се пророк Мухамед борио против Јевреја и да, зато, они морају наставити да их потуку до смрти.
Они се морају осветити свакоме ко не прихвата пророка Мухамеда."
Ислам као култура "оправдава смрт и терористе самоубице", додаје Јусуф.
Екстремисти Хамаса "су слепи и необавештени. Истина је, свуда постоје добри и лоши људи, али они који подржавају Хамас не схватају да их воде зла и окрутна група која деци испира мозак и ћини да верују да ако изведу самоубилаћки напад, ићи ће у Рај."

Једина нада за мир на Средњем Истоку је у хрисћанској љубави и опраштању, каже Јусуф.

"Многи људи ће ме мрзети због овог интервјуа, али им кажем да их ја све волим, ћак и оне који ме мрзе.
Позивам све људе, укљућујући и терористе међу њима, да отворе своја срца и верују", рекао је за Харец. "Тренутно покушавам да оснујем међународну организацију за младе људе који ће поућавати о хрисћанству, љубави и мир на тим територијама, такође.
Волио бих да младе наућим како да воле и опраштају, јер је то једини наћин како два народа могу превазићи грешке прошлости и живети у миру."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *