EXIT 2008

Егзит 08 је трајао од 10. до 13. јула 2008. године, а наступило је око 600 извођача на 25 фестивалских бина. За четири дана Петроварадинску тврђаву је посетило преко 160.000 људи међу којима су велики проценат чинили странци (нарочито из Велике Британије и Канаде). Камп за посетиоце је био отворен десет дана (7-16. јула), а постављена је и посебна бина на плажи поред Дунава. Другу годину за редом, као средство плаћања су коришћени Токени. Ове године удружење Егзит је организовало и Интернационални фестивал филма и нових медија под називом „СинемаСити“ (енгл. CinemaCity) који је одржан у периоду од 14. до 21. јуна. Британски лист Гардијан је Егзит сврстао у 12 најпожељнијих дестинација за путовање у 2008. години.

Поред музике, велика пажња је посвећена и другим садржајима. На сцени Агора су одржаване трибине чија је централна тема била прикључење Србије Европској Унији, док је Студентска Унија Србије на бини под називом СУС организовала предавања о програмима студентске размене и стипендирања, принципима Болоњске декларације, школу новинарства итд. На Сајму невладиних организација свој програм је представило 86 домаћих и иностраних организација.

Фестивал је почео 10. јула акробатским спектаклом групе „Старс“, која је млазним авионима летела небом изнад града и тврђаве. Убрзно након тога почео је наступ групе Најтвиш, након чега су уследили ватромет и група Нерд. На Денс арени су наступали Свен Вет, Франсоа Кеворкјан и друга позната имена.

Звезде друге вечери су били Госип, Пол Велер, Прајмал скрим и Рони Сајз на Главној бини, односно Тига, Соулвакс и Лоран Гарније на Денс арени. Велику пажњу публике је изазвао и реге музичар Џентлемен на Фјужен сцени.

Трећег дана су наступали Батерија самбанса, Гоголј бордело, Африка бамбата и француско-шпански музичар Ману Чао. Звезде Денс арене су били Крудер енд Дорфмајстер и шведски продуцент и ди-џеј Аксвел.У јутарњим часовима 13. јула у кампу је дошло до несреће када је грана пала на шаторе гостију и том приликом усмртила 28-годишњу Јелену Матић и повредила двоје македонских држављана.

Последњи дан фестивала је протекао у знаку панк и рок музике, а велику пажњу су изазвали Секс пистолси, Пекиншка патка, Хајвс, Министри, Куд Идијоти, Марки Рамоун, Дисциплина кичме, док је на Денс арени Марко Настић затворио овогодишњи Егзит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *