Корнелије Тацит

Римски историчар Тацит (55-117) је живео у првом веку нове ере. Тацит се данас сматра за једног од најпрецизнијих историчара старог света. Он у својим "Аналима" наводи како је Нерон лажно оптужио хришћане за катастрофални пожар у Риму, и да их је због тога почео гонити и убијати – разапињао их је крстове, поливао катраном а затим их палио као бакље за вечерње осветљење у својим вртовима, по којима се го возио у својим кочијама и певао.

    "Али никакво људско средство, ни царева дарежљивост, ни помирни обреди, не ућуткаше јавно говоркање, него се држало да је пожар наређен. Да стане дакле накрај тим гласовима, подметне Нерон кривце и стави их на најужасније муке оне који су били омражени због својих гадости, а које прости народ називаше хришћанима. Име им то долази од Христа, који је за Тиберијеве владавине, био погубљен по наредби прокуратора Понтија Пилата. Потиснуто за неко време, наново је провалило то погубно празноверје, не само у Јудеји, где је имало свој извор, већ и у самом Риму, где се са свих страна стиче и велича све што је срамотно и ужасно…" (Анали 15,44)

Неки критичари замерају на чињеници да Тацит у свом извештају користи титулу "Христ", што је по њима доказ да је текст лажан, јер озбиљни римски историчар попут Тацита Исуса никад не би називао Христом, тј. Помазаником – Месијом. Међутим, оваква критика је без основа, јер је из текста јасно видљиво да Тацит спомиње титулу "Христ" како би објаснио одакле потиче назив "хришћани", а то није могуће без помињања историјског Христа.

Такође, неки критичари тврде да је овај доказ историјског Исуса касније измењен од стране хришћана. Тврде како се тај одломак први пут спомиње тек у петом веку и да је то доказ о "хришћанској завери". Међутим, превиђају чињеницу да Тацит описује хришћане са неприкривеним презиром и мржњом. Тацит пише како хришћани мрзе људски род и да је њихова вера најодвратније празноверје. Осим тога, већ су рани хришћански писци познавали цитирани текст, те нападали Тацита због тако негативног говора о хришћанима, тако га Тертулијан, крајем другог века, због оцрњивања живота првих хришћана назива "речитим лажовом".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *