ТВ Псалам 23

23 ТВ КАНАЛ
– непознати аутор

ТВ је мој пастир,
мој духовни раст он ми ускраћује!
Он чини да седим и не радим ништа.
Ради имена његова.

Он узима сво моје слободно време;
и спречава ме да извршим своје хришћанске обавезе.
Он ми даје многе емисије да гледам;
Он обнавља светске мисли у мени.

Он ме спречава да читам Реч Божју.
Он ме води путем обилажења богослужења
и чини да не радим ништа за Царство небеско.

Да, ако будем живео и сто година.
Ја ћу гледати мој ТВ, све док он ради.
Он је мој близак пријатељ;
његове слике и звуци утеха су мени.

Он ми пружа задовољства и спречава ме,
да не пружим то драгоцено време својој породици.
Он пуни моју главу идејама,
које су у супротности са вољом Божјом.

Заиста, због свих жртвованих сати,
нећу примити достојну награду пред Христовим судом;
Бојим се, да због ТВ лепоте одбацујем позив,
и могућност да у Његовом дому пребивам заувек?

Цитати првих хришћана о "представама" у аренама.

260-330 год. н.е. Лактантије

"Онај ко налази задовољство у гледању сцена убистава, и кад је човек законски осуђен на такву казну, он трује своју савест исто толико, колико и онај убица који у тајности некога убија… Они зову спортом ово, где се људска крв пролива! …када виде у арени човека, коме је задата смртна рана и који моли за милост, како се гледаоци који одлучују о његовој судбини могу назвати праведницима. Они хладно гласају за његову смрт. Њих не задовољава само рана и мало проливене крви. Уствари, они навијају за гладијатора, навијају да приђе рањенику и да га удара изнова и изнова, све док његово тело не буде масакрирано – публика жели акцију… Предајући се гладијаторским борбама, људи су изгубили своју хуманост. Дакле, ми који смо изабрали да ходамо путем праведности, не би требало да имамо удела у овим јавним убиствима. Бог нам забрањује да убијамо, Он нам забрањује свако насиље, па и оно, које је људским законима дозвољено."

"Склон сам мишљењу, да је утицај сцене веома негативан. Ликови у комедијама на сцени представљају разуздане девојке, прељубнице или проститутке… Слично томе, трагедије пред очи гледалишта доносе сцене, убијања родитеља, инцест, мучења… Ни сцена имитатора није ништа боља; они уче прељуби, показујући је. Какво понашање можемо очекивати од младих људи, који гледају представљање свих тих ствари без имало стида или од оних, који све то са пожудом посматрају…" (Лацтантиус Институтес. Свезак 6, глава 20. Парафразирано)

140-230 год. н.е. Тертилијан

"Један отац, који је помно штитио своју кћер од сваког поганог разговора и речи, повео је у театар и тако је изложио свом прљавом речнику и сценама. Онда је себи поставио реторичко питање: Како је могуће гледати и слушати погане говоре, који су изашли из уста неког човека а да те речи не опогане и оне очи што то гледају и уши што то слушају? (Мт. 15:17-20) (Тертуллиан, Тхе Схоwс. 21:17)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *