15.Фебруар

Тада један од дванаесторице, по имену Јуда Искариотски, отиде ка главарима свештеничким, И рече: Шта ћете ми дати да вам га издам? А они му обрекоше тридесет сребрника.
(Мат. 26, 14-15)

Какву вредност има Исус за нас? О овом Исусу говори Библија: "Јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни" (Јован 3, 16). Какву дакле цену има за нас овај Исус? Јуда је на ово питање одговорио сасвим јасно: "Тридесет сребрењака". Да ли је то много или мало? Ја налазим да је то још много. Јер ако погледам око себе и на већину својих савременика, морам да констатујем: одричу се Исуса, и не траже за то никакву надокнаду. Наше време (наша садашњост) одбацује Исуса као стари, наслеђени комад намештаја, који више није прилагодљив модерном стану и који од нас неће купити никакав купац старина. Јуди је Исус вредео бар тих 30 сребрењака. Реално гледајући, то је веома смешна сума. Постоје Ијуди, за које Исус има много већу вредност. Библија нам говори о једном младићу по имену Стефан. Њему је Исус био вредан као његов живот. Више је волео да буде каменован, него да се одрекне свог Спаситеља. И нашао је много следбеника – чак и у садашњости.

Колико вреди Исус нама? Пре него одговоримо, требало би да прво чујемо, колико ми вредимо Исусу. Одговор гласи: СВЕ! Због нас је оставио славу код Бога, због нас је носио Божји суд на крст. То треба да имамо на уму. А сада треба да дамо одговор: Колику вредност има Исус за нас?

Господе Исусе! Буди нам од свега највреднији. Амин.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *