17.Фебруар

Устаде од вечере, и скиде своје хаљине, и узе убрус те се запреже; потом усу воду у умиваоницу, и поче прати ноге ученицима и отирати убрусом којим беше запрегнут.
(Јован 13, 4-5)

У великом хотелу је у покрету много Ијуди, који се налазе у служби да у свему угоде гостима. Ту је и "главни" у фраку, и конобари у белим блузама. Ту је и портир и елегантан "менаџер". На најнижој лествици је слуга у зеленом оделу, који чисти обућу и носи кофере.

Исусово трпљење је започело на тај начин, што је узео убрус "зелене боје". Дакле, означена бојом најниже службе. Тиме је дао до знања, да жели да буде слуга, који носи терете и чисти обућу, или – према обичајима ондашњег времена – пере прашњаве ноге. Божји Син, Господар свих господара као слуга! Ту нам застаје дах. Ако је то тако, не можемо му нанети већу увреду, него када одбијемо његову услугу. Има много Ијуди који више воле да своје животне терете носе сами. Терете неопроштених греха носе свуда са собом. Своје животне проблеме желе да реше сами. Желе да се сами очисте од прљавштине свог живота. Како је то неразумно! Божји Син је себи опасао убрус слуге. И сада позива: "Дођите к мени сви, који сте уморни и натоварени!" Искористимо Његову услугу. Његова понизност је нада за све, који су уморни и беспомоћно лутају. Који су прљави и не знају како да се очисте. Предајмо његовом управљању сами себе и све шта имамо.

Господе Исусе! Захваљујемо Ти, што си наш Спаситељ. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *