21.Фебруар

Тада дође Исус с њима у село које се зове Гетсиманија, и рече ученицима: Седите ту док ја идем тамо да се помолим Богу …и поче тужити.
(Мат. 26, 36-37)

Било када, код сваког човека једном дође тренутак, када се уплаши и постане свестан, да мора умрети. Тренутак, када га савлада страх од смрти. Ову уплашеност је осетио Исус у врту Гетсеманије. Исус даље каже: "Жалосна је душа моја до смрти". Грчка реч првобитног текста се користи, када човек у једном тренутку спази нешто, што у њему изазива ужас. У овом ноћном часу Исус је стварно видео нешто грозно: видео је смрт. Не "слатку смрт" која ослобађа душу од стега тела. Не! Видео је стварну смрт, која је – како Библија говори – "плата за грех", која је мач Божјег суда. Видео је смрт, којом влада сотона, смрт, која је Божје проклетство над палим човечанством. Видео је краља ужаса, који гаси светло наших очију, да би га поново осветлио пред престолом Божјег суда. Исус је видео стварну смрт и уплашио се.

Шта треба Свети Бог, Син, да чини са таквом смрћу? Биће нам то јасније, када чујемо поруку Библије: "Трпео је за нас, као наш заговорник". И "борио се са смрћу" тамо у Гетсиманији да бисмо ми, искупљени од грозоте смрти могли да умремо у миру и одемо у Његов дом.

Како не бисмо требали ми, који смо смрћу обележени и на смрт осуђени, да целим својим срцем тражимо спасиоца од смрти?

Господе! Преживео си страхоту смрти, да бисмо живели. Господе, дај да твоје смртно трпљење, не буде за мене узалудно. Амин.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *