21. Јануар


И изведавши га ђаво на гору високу, показа Му сва царства овог света у тренућу ока, и рече Му ђаво: теби ћу дати сву власт ову… Ти дакле ако се поклониш преда мном…
(Лука 4, 5-7)

Изненађује нас, како природно говори Библија о сотони. Говори о њему, као о стварности, као о сунцу или ваздуху. "Сотона – ђаво не постоји" насмешиће се и рећи ће модеран човек. Стварно? Да ли је сотона обликован у фантазији или је обликован у нешто негативно минулих времена? Наше срце осећа нешто друго. У основи разумемо какве су биле муке о којима се пева у старој персијској песми, која описује грозну сотонску моћ над нашим душама. "Ти управљаш срцем Ијудским од мајчиног крила које нас носи, чак до последњег даха, ти на жалост, управљаш путем човечјим. Твоја је последња мучна мисао."

Библија уопште не жели да нам проповеда о ђаволу. Она га приказује као реалност, као постојање. Више јој је стало до тога да нам објави: "Син Божји је дошао да руши дела сотонина". Ово рушење је започело, када је Исус на гори надвладао искушење. Библија нам говори да Исус ослобађа од моћи таме. Зато Ијуди, који верују у Исуса Христа, речима апостола Павла исповедају: "Бог нас је истргао из моћи таме и пренео у краљевство свог Ијубљеног Сина".

Господе Исусе! Буди ти нашим Господом! Помози нам да верујемо, да ђаво нема више шта да каже. Амин.

365 X ОН! – В. Б.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *