22. Јануар

Све ово даћу теби ако паднеш и поклониш ми се.
(Мат. 4, 9)

Када ми на крају недеље донесу новине и часописе, увек се мало уплашим: "Све ово треба да прочитам?" Јер издања неких новина у иностранству (примедба преводиоца) су дебеле као речник. И онда установим да већина страна садржи само огласе. Нуде аутомобиле, путовања, текстил, слободна радна места и сл..

Трговина спада у свакодневницу Ијудског живота. Зато се немојмо чудити, да и Библија спомиње трговину. Говори о понуди коју је сотона предложио Исусу, Божјем Сину, када је Исус кренуо на пут крста. Са високе горе је показао Исусу сва краљевства овог света и њихову славу и рекао му је: "Даћу ти све ово, ако паднеш и поклониш ми се".

Понуда је изгубила свој циљ. Зашто? Понуда има смисла само тада, ако постоји и потражња. Сотона нуди Исусу то, за шта Исус нема интересовања. Да влада светом – не, то Исус уопште не жели. Исус нема жељу да постане величина и да има моћ. Жели да се понизи, и да буде слуга. Сотона жели да Га учини  богатим, а Он жели да буде сиромашан, да бисмо ми били обогаћени Његовим сиромаштвом. Сотона жели да Га учини моћним а Исус жели да буде беспомоћан на крсту, да бисмо ми задобили моћ да постанемо деца Божја.

Понуда сотоне је била одбијена. Трговина није успела. Хвала Богу, да се тако догодило. Јер у том случају, и ми бисмо били изгубљени. Сада можемо да будемо Његови искупљени.

Господе! Захваљујемо Ти да нас ниси продао, већ си нас за Бога купио. Амин.

 365 X ОН! – В. Б.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *