25. Јануар

А када чу за Исуса, посла к Њему старешине јудејске молећи Га да би дошао да му исцели слугу. А они дошавши к Исусу, мољаху Га лепо говорећи: Достојан је да му то учиниш; јер љуби народ наш и, начини нам зборницу.
(Лука 7, 3-5)

Морамо да се постидимо, када читамо ове редове. Овај капетан је био назнабожац, али Ијубављу и милосрђем надмашује нас хришћане.

Кафарнаум је било најважнији град у Галилеји. У њему су живели Ијуди који су неизрециво мрзели римску окупацију. Патили су због понижења, да је народ Божји покорен паганским насилничким Римљанима. Тамо у Галилеји је расла мржња. Сигурно да то није била нека наивна игра бити заповедник окупационе војске.

А сада погледајмо тог капетана! Када моли старешине града, да за њега кажу коју лепу реч код Исуса, чине то са радошћу. "Достојан је да му то учиниш; јер љуби наш народ, и начини нам зборницу". Одједном излази на видело, како је један човек надвладао тиху мржњу. Милосрђем и Ијубављу. Да ли се показује његово милосрдно срце већ и тиме, да се толико труди и заузима за свог болесног слугу, шта више, да се због њега излаже понизности.

Када већ незнабожац може да буде такав, колико труда би требали да уложе хришћани да би свет победили Ијубављу! Требали би да надвладају мржњу у свету, јер они имају Господа, који је умро за своје непријатеље.

Господе! Опрости нам нашу нељубазност и хладноћу срца. Промени нас кроз твоју Ијубав да би смо били они који могу да надвладају све. Амин.

 365 X ОН! – В. Б.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *