26.Фебруар

А слуге и момци беху наложили огањ и стајаху те се грејаху, јер беше зима; а и Петар стајаше с њима и грејаше се.
(Јован 18, 18)

Ноћ над Јерусалимом. Све спава. Само у палати великосвештеника су светла упаљена. Овде стоји свезан Исус пред великосвештенством као оптужени. У дворишту гори ватра, поред које се грејаху слуге. Ова ватра је знамење за немир, који је Исус донео на овај свет. Без Исуса би ове слуге биле у својим креветима. Без Исуса би Римљанин Пилат могао наредног дана да буде испаван. А данас је морао рано да устане, да заузме став према Исусу. Без Исуса би могао утицајни човек по имену Саул после неколико састанака мирно да спава. А, када се сусрео са васкрснутим Исусом, тада је у великом немиру, у усамљеној соби у Дамаску, призивао Бога да га милостиво сачува од вечног гнева и суда.

Без Исуса би данас хиљаде Ијуди били у сну греха и самоправедности, али сада признају: "Кроз Њега смо били пробуђени из сна и доведени у нови живот у миру са Богом". Без Исуса би можда свет данас био врло спокојан. Овако, сазрева кроз апокалиптичке буре за други долазак Исуса Христа у слави.

Са омладином смо радо палили ноћне логорске ватре и певали: "Ти си у овом јадном свету запалио огањ. Нека и у нама пламти твој огањ…"

Да Господе! Помози да кроз свети немир дођемо до твог мира. Амин.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *