27. Јануар

…него само реци реч, и оздравиће слуга мој.
(Лука 7, 7)

Сигурно није римски капетан из чете у Кафарнауму посебно "религиозно опредељен". У Риму су познавали много богова, али ни једног нису много поштовали. Осим тога, такав капетан је службовао у многим земљама и видео је много храмова. Временом такав човек постане скептичан. Можда је за њега био један и једини Бог, коме се тај капетан ставио на жртву: римски цар који је прогласио да је он бог.

Не. "Побожан" овај капетан сигумо није био. Ипак, почео је да се интересује за ствамост. И тада се просто "сударио" са Богом Израела – стварним живим Богом. Зато то није само празан гест, да је капетан омогућио да се у Кафамауму сазида синагога. "И начини нам зборницу…" хвалили су га старешине града. Како ли је често овај поштовани човек питао: "Боже! Где си? Објави ми се да те упознам!" Док се тако питао, чуо је о Исусу. Људи око њега су дискутовали о Исусу, дошао је до спознања: "У Исусу је дошао непознати Бог међу нас". Капетан верује: "Бог је у Христу". С тим спознајом долази у срце светло. Сада верује овај капетан, да је у Исусу Христу сва Божја моћ. Тим сазнањем се не задовољава. Молећи тражи ову помоћ за себе. То Исуса радује, јер је Он дошао да помогне. У Божићној објави га анђео назива Спаситељ. Да Он је Спаситељ!

Господе Исусе! Ми смо беспомоћни! Ти имаш сву моћ. Ми смо сиромашни, Ти си богат! Хвала ти да због нас желиш да будеш овде. Амин.

 365 X ОН! – В. Б.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *