11. мај

"Придодај братољубљу љубав." 2. Петрова 1,7

НЕ ДОСЕЖЕ СЕ НА ВРХОВИМА ПРСТИЈУ

Љубав је скоро за све нас безгранична. Просто не знамо шта заправо мислимо када говоримо о љубави. Љубав је уступање искључивог места другој особи, а на духовном пољу Исус захтева да то прво место уступимо њему. (види Лука 16,26.). Када се Божја љубав излила у наша срца по Светом Духу (Римљанима 5,5), веома је лако да Исус Христос буде први. Али онда је на нама да претворимо у праксу оно што је Петар набројао (2. Петрова 1,3-11).

Као прво Бог из мене одстрањује свако претварање и свако побожно понашање. Свети Дух изјављује да ме је Бог заволео не зато што сам вредан љубави, него зато што је то у његовој природи. Он ми сада говори: "Сада ти показуј исту љубав другима". "Воли као што сам ја тебе волео." "Довешћу у твој живот читав низ људи које не цениш, а ти треба да им покажеш моју љубав коју сам исказао теби" (Јован 15,12). Нећеш то досећи макар се поставио на врхове својих прстију. Неки од нас су то покушали, али убрзо смо се уморили.

"Господ дуго трпи…" (2. Петрова 3,9). Погледај у себе и види како је Господ поступио са тобом. Спознаја да ме је Бог волео до крајње могуће мере, упркос свих мојих греха, злобе и себичности, послаће ме у свет да волим на исти начин. Божја љубав према мени је неисцрпна, и ја морам да волим друге црпећи са извора Божје љубави коју сам искусио. Раст у милости престаје оног тренутка када се наљутим, а наљутим се јер морам да живим са неком неугодном особом. Колико ли сам тада неугодан Богу. Да ли сам спреман да се у толикој мери поистоветим са Господом Исусом, да се његов живот и његова доброта из мене непрекидно изливају на друге? Ни земаљска, а ни божанска љубав неће опстати ако не буду неговане. Љубав је спонтана, али је ваља одржавати дисциплином.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *