* 19. мај

"Сине човечији, могу ли ове кости оживети?" Језекиљ 37,3

ЗАПАЊУЈУЋЕ ПИТАЊЕ

Да ли се тај грешник може преобразити у свеца? Да ли упропашћен живот може да постане исправан? Постоји само један одговор: "О Господе, само ти знаш. Ја не знам" (Језекиљ 37,3). Не одговарај никада површно на основу здравог разума: "О да, са мало више читања Библије, оданости и молитве, сигурно да је могуће."

Много је лакше нешто урадити него се поуздати у Бога. Понекад замењујемо панику за инспирацију. Зато има тако мало Божјих сарадника, а толико радника за њега. Радије бисмо радили за Бога него да му верујемо. Да ли сам потпуно сигуран да ће Бог урадити оно што ја не могу? Толико очајавам због људи као да досад нисам схватио да је Бог учинио нешто за мене. Да ли је моје искуство схватања Божје силе и моћи толико дивно да никад нећу очајавати у погледу на некога? Да ли је Бог у мени уопште урадио неко духовно дело? Степен панике је раван степену мањка личног духовног искуства.

"Ево, народе мој, ја ћу отворити ваше гробове" (Језекиљ 37,12). Кад Бог пожели да ти покаже на шта личи људска природа одвојена од њега, Он то мора да покаже у самом теби. Ако ти је Божји Дух дао неку визију онога шта си без Божје милости (а то чини само када делује његов Дух), знаћеш да не постоји ниједан криминалац који је упола толико лош у стварности, колико знаш да си и ти у стању да будеш лош. Бог је отворио мој "гроб", и ја знам "да у мени (то јест у мојој пути), не пребива ништа добро" (Римљанима 7,8). Божји Дух непрекидно открива на шта личи људска природа одвојена од његове милости.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *