20. април

"Јер колико је обећања Божијих, у Њему су да, и у Њему амин…" 2. Коринћанима 1,20

ДА ЛИ ВЕРНИК МОЖЕ ДА ОПАДА БОГА?

Исус је у Матеју 25,14-30 испричао поређење о талантима као упозорење за могућност да погрешно проценимо своје способности. Ово поређење није о природним талентима, већ о дару Светога Духа. Не смемо да меримо своје духовне капацитете ни образовањем нити разумом; наш капацитет у духовним стварима се мери Божјим обећањима. Ако добијемо мање него што бисмо желели да имамо, неће трајати дуго и опадаћемо Бога као што је онај слуга оптужио свог господара: "Ти очекујеш више него што ми дајеш снаге да урадим. Захтеваш превише од мене; не могу да ти останем веран тамо где си ме поставио." Ако се ради о Божјем свемоћном Духу, немој никада рећи "не могу". Немој узмати у обзир ограничења својих природних способности. Ако смо примили Светога Духа, Бог очекује да се у нама показује дело Светога Духа.

Слуга се оправдавао за сваку тачку свога рада, а свога господара је осудио у свему. "Твоји захтеви нису ни у каквим сразмерама са оним што си ми дао." Да ли смо ми нападали Бога када се усуђујемо да се бринемо, а Он је рекао: "… прво тражите његово царство и његову праведност, и све ово ће вам се додати"? (Матеј 6,33). Не значи ли то онда исто као што је рекао слуга: "Знам да ћеш ме оставити на цедилу." Особа која је природно лења увек тражи грешке, па каже: "Нисам имао ни поштену шансу". Онај ко је духовно лењ увек ће у Богу пронаћи неку грешку. Лењи људи увек ескивирају у самосталност.

Немој никада заборавити да се наш капацитет у духовним стварима мери Божјим обећањима. Да ли је Бог способан да испуни своја обећања? Наш одговор зависи од тога да ли смо примили Светога Духа.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *