21. мај

"Него прво тражите Божије царство и његову праведност, и све ово ће вам се додати." Матеј 6,33

БОЖАНСКО РАЗМИШЉАЊЕ ВЕРЕ

Чим прочитамо ове Исусове речи, установљавамо да се ради о најреволуционарнијем исказу који је људско ухо икада чуло. "Тражите прво Божије царство." Ми размишљамо управо другачије, чак и најдуховнији од нас: "Али зар не морам живети; морам да зарадим за живот; морам да се облачим; морам да се храним." Велика брига нашега живота није Божје царство, већ како ћемо се снаћи у животу. Исус преокреће редослед. Дођи најпре у прави однос према Богу, имај то на уму као највећу бригу свога живота, и немој никада на врх лествице ставити бригу за друге ствари.

"Не брините се за свој живот…" (Матеј 6,25). Бог указује на крајњу неразумност тескобе за средства за живот са његове тачке гледишта. Исус не каже да је благословен који ни о чему не размишља – тај човек је безумник. Исус је поучавао своје ученике да свој однос према Богу учине главном бригом свога живота, а да буду брижљиво безбрижни о свему другом у односу на ово главно. Исус говори: "Немојте да главни фактор вашег живота буде шта ћете јести и шта ћете пити, већ се у потпуности усредсредите око Бога." Неки људи не маре шта ће јести и шта ће пити. Није их брига за њихов земаљски живот, а Бог их позива за то на одговорност. Исус говори да велика брига нашега живота треба да буде ставити свој однос према Богу на прво место, а све друго на друго место.

Ово је једна од најоштријих дисциплина хришћанског живота, тј. дозволити Светом Духу да нас усагласи са Исусовим учењем у овим стиховима.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *