27. април

"А ти тражиш за себе чудеса?" Јеремија 14,5

ШТА ЖЕЛИШ?

Да ли за себе тражиш чудеса, велике ствари? Не да будеш велик, већ тражиш од Бога велике ствари за себе. Бог те жели у ближем заједништву са собом, а не само да примаш његове дарове. Он жели да упознаш њега. Велика ствар је нешто случајно. Дође па прође. Бог нам не даје никада ништа случајно. Нема ничег лакшег него доћи у исправан однос са Богом изузев ако оно што желиш није Бог већ само оно шта Он даје.

Ако си стигао само дотле да од Бога нешто тражиш, још никада ниси стигао ни до прве тачке предања. Постао си хришћанин са своје личне тачке гледишта. "Молио сам Бога за Светога Духа, а Он ми није дао све остало, чак ни мир који сам очекивао." Бог одмах ставља свој прст на узрок неуслишене молбе – уопште не тражиш Господа, већ неку ствар за себе. Исус говори, "молите и даће вам се" (Матеј 7,7). Тражи од Господа шта желиш, али то не можеш тражити ако не молиш за праву ствар. Када дођеш ближе Богу, престаћеш да молиш за ствари. "Ваш отац зна шта вам је потребно и пре него што га замолите" (Матеј 6,8). Па зашто онда да тражите? Да бисте га упознали.

Да ли тражиш чуда за себе? "О Боже, крсти ме Светим Духом!"? Ако то Бог не чини, то је зато што му ниси довољно предан. Постоји нешто што још ниси потпуно предао њему, постоји нешто што не желиш да урадиш. Да ли си спреман молити Бога да ти покаже шта да тражиш од њега и зашто то желиш? Бог увек игнорише садашње савршенство за вољу коначног савршенства. Није му стало да те учини благословеним и срећним само сада; Он непрекидно ради на коначном савршенству – "да буду једно као што смо ми једно" (Јован 17,22).

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *