27. мај

Али, ви останите у граду док се не обучете у силу са висине." Лука 24,49

ЖИВОТ КОЈИ ЖИВИМ

Ученици су морали да остану у граду све до Дана духова не само ради своје личне припреме. Требало је да чекају све док се Господ историјски не прослави. Шта се догодило одмах после тога? "Пошто је уздигнут Богу здесна, од оца је примио обећаног Светог Духа и излио је ово што сада гледате и слушате" (Дела 2,33). Стихови у Јовану 7,39 ("јер тада Дух још није био дат, пошто Исус још није био прослављен") се не односе на нас. Ми смо примили Светога Духа. Господ је прослављен. Значи чекање не зависи од Божјег провиђења, него од наше спремности.

Уплив и сила Светога Духа је деловала и пре Духова, али Он још није био ту. Чим је Господ био прослављен у вазнесењу, Свети Дух је дошао на свет, и од тада је стално присутан. Прихватимо објаву да је овде. Примање Светога Духа зависи од става верника. Када примамо Светога Духа, примамо истовремено нови живот вазнетог Господа.

Човека не преображава крштење Светога Духа, већ сила вазнетог Христа који долази у човечији живот по Светоме Духу. Пречесто раздвајамо оно што Нови завет никада не раздваја. Крштење Светим Духом није догађај одвојен од Исуса Христа; оно је доказ вазнетог Христа.

Крштење Светим Духом те не подстиче да тек размишљаш о времену и вечности. Оно је славно САДА. "А ово је вечни живот, да упознају тебе" (Јован 17,3). Почни сада да га упознајеш и немој с тим никада завршити.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *