29. мај

"Тога дана ћете молити у моје име… јер вас и сам Отац воли…" Јован 16,26-27

НЕОМЕТЕНИ ОДНОС

"Тога дана ћете молити у моје име", тј. у складу са мојом природом. Не: "Користићете моје име као магичну реч", већ: "Бићеш толико близак са мном да ћеш бити једно са мном." "Тога дана" се не односи на неки надгробни дан. Тај дан се односи на сада и овде. "Сам Отац вас воли". Јединство је потпуно и апсолутно. Наш Господ не мисли да ће тај живот бити ослобођен спољњих збуњености, али као што је Он познавао Очево срце и ум, тако и по крштењу Светим Духом може да нас уздигне у небеске просторе где може да нам објави Божје намере у нама.

"Што год замолите у Оца у моје име…" (Јован 16,23). "Тај дан" је дан непомућеног односа између Бога и верника. Као што је Исус стајао неометено у присуству свога Оца, тако – захваљујући моћној делотворности крштења Светога Духа – можемо бити уздигнути у тај однос. "Да буду једно, као што смо ми једно" (Јован 17,22).

"Даће вам" (Јован 16,23). Исус говори да ће Бог прихватити молитве. Какав изазов! На основу Исусове силе васкрсења и вазнесења, захваљујући Светом Духу којег је послао, можемо доћи у такав однос са Оцем да смо својим слободним избором једно са савршеном и сувереном Божјом вољом као што је то био Исус. У том предивном стању, захваљујући Исусу Христу, можемо да се молимо Богу у његово име, у његовој природи, која нам је дарована кроз Светог Духа. Исус говори: "Што год замолите Оца у моје име, даће вам." Помоћу овог, овај исказ нам може помоћи да се испитамо.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *