31. мај

"Сам Исус им није веровао… јер је сам знао шта је у човеку." Јован 2,24-25

БОГ НА ПРВОМ МЕСТУ

У поверењу стави Бога на прво место. Наш Господ није веровао ниједном човеку. Међутим, никада није био подозрив и огорчен, никада није очајавао ни због кога, зато што је на прво место ставио поверење у Бога. Веровао је апсолутно у оно што Божја милост може да учини за свакога. Ако своје поуздање у људе стављам на прво место, ускоро ћу очајавати због свакога. Постаћу огорчен, јер сам инсистирао да човек буде оно шта никада не може да буде – апсолутно у праву. Немој веровати ни у шта осим у Божју милост у себи или у неком другом.

Стави Божје потребе на прво место. "Ево долазим да извршим твоју вољу" (Јеврејима 10,9).

Човек ће послушати оно што мисли да је потребно. Наш Господ је био послушан вољи свога Оца. Данас преовладава императив: "Морамо да урадимо нешто; незнабошци умиру без Бога; морам ићи да им говорим о Богу." Међутим, прва брига треба да нам буде да се у нама самима задовоље Божје потребе. "Чекајте док…" (Лука 24,49). Свако теолошко образовање служи изоштравању слуха за Божје потребе. Када су у нама задовољене Божје потребе, Он ће нам отворити пут да сагледамо његове потребе на неком другом месту.

Стави Божје поверење на прво место. "И ко прими једно овакво дете у моје име, мене прима" (Матеј 18,5).

Бог нам се поверио као бебама. Бог очекује да мој живот буде "Витлејем". Да ли дозвољавам да се мој природни живот постепено преображава у место где пребива живот Божјег Сина? Божја коначна намера је да се његов Син објављује у мом смртном телу.

БОГУ СВЕ МОЈЕ НАЈБОЉЕ – О. Ц.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *