Александар II Карађорђевић

рођен:     17. јул 1945.
Лондон (територија Краљевине Југославије)
  
Александар II Карађорђевић, титуларно принц престолонаследник, је претендент на престо Србије. Припада лози Карађорђевића.

У време његовог рођења, отац Александра II, Петар II Карађорђевић је био краљ Југославије, те је Александар постао принц престолонаследник, а након распада Југославије, претендент на престо Србије. Монархија у некадашњој Југославији је укинута 1945.

Александар II Карађорђевић од 2001. живи са супругом у Краљевском двору у Београду и појављује се често у протоколарним приликама, често као организатор, порковитељ, или домаћин манифестација, уз државне функционере или црквене великодостојнике.

Александар Карађорђевић је рођен 17. јула 1945. у хотелу Клериџис у Лондону као прво (и једино) дете југословенског краља Петра II и принцезе Александре од Грчке и Данске. Председник британске владе Винстон Черчил, прогласио је хотелски апартман број 212. територијом Краљевине Југославије, тако да је одмах по рођењу Александар добио титулу принца, будући да је краљ Петар II још увек био краљ Југославије.

Његов отац, млади краљ Петар II, је у априлу 1941. године, напустио земљу пред инвазијом немачких снага и отишао у Атину. Из Атине краљ Петар II и његова влада одлазе прво у Јерусалим, а затим у Каиро. Коначно, краљ са југословенском владом у егзилу прелази у Лондон. Краљ Петар II се оженио 1944. године у Лондону принцезом Александром од Грчке, ћерком грчког краља Александра и Аспазије Манос.

Порекло Александра је владарско и са очеве и са мајчине стране, име је добио по деди, југословенском краљу Александру I Карађорђевићу, а исто тако се звао и његов деда по мајци, грчки краљ Александар. Баба по оцу му је била краљица Марија Карађорђевић, румунска принцеза, ћерка румунског краља Фердинанда и краљице Марије која је била британска принцеза (унука краљице Викторије). Директан је потомак краљице Викторије.

Крштење Александра извршио је у Вестминстерској опатији Његова светост патријарх Гаврило, а кумови су били британски краљ Џорџ VI и његова ћерка, тадашња принцеза Елизабета, сада Њено Краљевско Величанство Краљица Елизабета II.

По завршетку рата, комунистички режим је спречио краља Петра II и све чланове династије Карађорђевић да се врате у Југославију. Краљ Петар није никада абдицирао. Краљ и краљица живели су у изгнанству у више земаља (САД, Француска, Италија и Енглеска).
Породица Александра Карађорђевића

Александар II школовао се у “Л Розеју” (Le Rosey), Швајцарска, Војној академији Калвер (Culver Military Academy), Индијана, САД, Гордонстон (Gordonstoun School), Шкотска, и Милфилд (Millfield), Енглеска. Потом је ступио у Краљевску војну академију Велике Британије. Од 1966. године, као официр британске војске у којој је напредовао до чина капетана, служио је у 16./5. пуку Краљевских Копљаника на Блиском истоку, у Италији и Западној Немачкој. Пошто је напустио војну службу 1972. године, Александар II, посветио се пословној каријери.

Краљ Петар II је умро након дуге болести 1970. године у Денверу, Колорадо, САД. Иако је Александар тада одлучио да формално не користи титулу краља – која би мало значила у изгнанству – он се није никада одрекао било титуле, било свог династичког права на престо.

Александар II венчао се 1972. године у Виљаманрике де ла Кондеса (Шпанија) принцезом Маријом да Глоријом од Орлеана и Браганце (рођаком у првом колену краља Хуана Карлоса од Шпаније), из бразилског Царског Дома. У том браку рођена су три сина:

    – најстарији – принц Петар – рођен 1980. године у Чикагу, у држави Илиноис,
    – и близанци – принчеви Филип и Александар – 1982. године у Ферфаксу, у држави Вирџинија.

Овај брак је окончан 1983. године. Други брак је склопио 1985. године у Лондону са Катарином Батис из Атине. Кум на венчању био им је грчки краљ Константин.

Године 1991. Александар у пратњи своје супруге принцезе Катарине и синова Петра, Филипа и Александра допутовао је у Србију. Пре 5. октобра 2000, посетио је Србију 1992, 1995. и 2000. године. Он је такође посетио Црну Гору и Косово и Метохију 1999. године, а Босну и поново Црну Гору 2000. године.

Александар Карађорђевић се 1999. године активно придружио у кампању против владавине Слободана Милошевића". Држао је састанке и био у сталном контакту са српском опозицијом и људима широм бивше Југославије. У новембру 1999. године Александар је сазвао у Будимпешти велику конференцију демократске опозиције. После Будимпеште, уследио је састанак у Бањи Луци у јануару 2000. године. У априлу исте године сазвао је велики кључни скуп у престоници Грчке, Атини.
лого

Александар II воли скијање, једрење, скијање на води, роњење и подводну фотографију. Титулу шампиона британске војске у скијању освојио је 1972. године. У круг његовог интересовања спадају и музика, позориште, информациона технологија и текући догађаји широм света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *