Осама бин Ладен

Осама бин Мухамед бин Авад бин Ладен (рођен 10. марта или 30. јула 1957. године), познатији као Осама бин Ладен, је саудијски мултимилионер (члан веома богате породице Бин Ладен) и вођа Ал каиде, милитантне исламистичке организације која је извела више терористичких напада широм света. ФБИ га је 1999. поставио међу десет најтраженијих осумњичених због његове умешаности у нападе на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији 1998. године.

Мало тога се зна на Западу о његовом животу. Наследио је животни успех од свога оца, који је поседовао градитељску компанију, која је просперисала кроз блиске везе са саудијском краљевском породицом.

Бин Ладен је дошао у међународну пажњу 1980-тих у Авганистану због своје улоге у авганском отпору против совјетске окупације. Совјетски Савез је извршио инвазију на Авганистан 1979. Током младости Бин Ладен је пролазио кроз исламска фундаменталистичка учења, и гледао је на совјетску инвазију као на неопростиву агресију на муслимане. Да помогне отпор, Бин Ладен је осигуравао новац и помоћ, градио кампове за обуку, и доводио велики број добровољаца из арапских земаља. 1988., при крају рата Бин Ладен, заједно са Египћанином Ајманом ал-Завахријем оснива Ал Каиду (арапски – база), организацију која, према америчким званичницима, повезује и координира исламске фундаменталистичке групе широм света.

Након Заливског рата чињеница да се америчке снаге налазе на исламском тлу и потпора Израелу потичу га на организовање тешких напада против Запада. Након напада 11. септембра 2001. америчке су снаге покренуле Рат против тероризма који је избацио терористе из Авганистана и срушио талибанску владу која је подржавала Бин Ладена. Након тога ал Каида се реорганизује и спрема за нове нападе.

Његова породица га се јавно одрекла 1994. године, непосредно пре него што је Саудијска Арабија поништила његово држављанство и неколико година пре напада на Њујорк 2001. године.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *