Графити

Графити представљу слање поруке на јавним површинама, у писаној или ликовној форми. Реч графити је настала од италијанске речи "graffito" сто значи шкрабати, а корен вуче од старе грчке речи "graphein" која значи писати.

Постоје још од старе Грчке и Рима, а савремена историја графита почела је 1968. када графити почињу да се јављају по њујоршком метроу. Иако су за цртаче и уживаоце графити они уметничко дело, у многим земљама су забрањени законом и третирају се као вандализам.

Историја

Настало је у 60. тим годинама у Филаделфији. Друге верзије говоре о настанку у вези са социјалним немирима у Француској у Паризу. Почетком 70. тих година је младић који се звао Таки код свог рада као курир почео је писати ТАКИ 183 (183 је била улица у којој је становао). Он се овој забави посветио са великим фантазмом и био је примећен од Нујорк Тајмса који му је 1971. године приредио разговор који је био примећен и графити су се проширили по Њујорку и после по целом свету.

У почетку графити никоме нису сметали али када су се графити појавили и на инсталацијама метроа ту су били брисани. Графити захтевају сваке године милионе долара да би били избрисани са вагона и постајали су проблем и сада су за то предвиђене и репресарије.

Уједно се развијају и позитивне мере сарадње и тако су за графите предвиђене посебне површине и организоване су и натецања и прегледи. Данас је могуће видети разне графите али најупотребљаванија техника је писање са спрејем.

Графити се могу писати самостално али није неуобичајено да се пишу у клану („креw“).

Black book (црна књига) садржи скице цртача графита понекад и фотографије завршених дела (piece скраћено од masterpiece – уметничко дело) и чува се од полиције јер се може употребити као доказ на суду. Стилови су различити, нпр. Wild (дивљи стил), Old school (стара школа), Анти итд..

Постоје више форми графита. Најједноставнији је ТАГ који представља стилизовани потпис. Затим следи БОМБА графит у две боје који се ради брзо најчешће на забрањеним местима и на крају PIECE, графит који садржи прелазе боја, ефекте, слике.

 Жаргон графита

    * End to end (Е2Е)- графит од почетка до краја зида, вагона..
    * Top to botom – графит од пода до врха вагона или зида
    * Toy – почетник и цртач без вештине
    * Biter – онај ко краде идеје
    * Whole car – графит преко целог вагона (укључујући и прозоре)
    * Outline – линија око слова
    * Fill – боја слова
    * Crossing – прелажење једног графита преко другог, сматра се увредом

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *