Хари Потер

Хари Потер је име серије књига шкотске књижевнице Џ. К. Роулинг и филмова базираних на њима. Главни лик је млади чаробњак Хари Потер. Прва књига, Хари Потер и Камен мудрости (Harry Potter and the Philosopher’s Stone), објављена је 1997. године, али њена радња се догађа 1991.

Књиге о Харију Потеру су првенствено намењене старијој деци, али имају обожаватеље свих годишта.
Снимљена је и серија Варнерових филмова базираних на књигама, од којих је први приказан 2001. године.

Према ауторки, Џоан Кетлин Роулинг, приче су се појавиле у њеној машти, сасвим формиране, док је била у возу од Манчестера до Лондона.
Њено омиљено место на ком је написала прву књигу био је единбуршки кафић, док је пила небројене шоље кафе.
Новац од продаје књига, као и хонорар од филмова и сувенира, направио је од Роулингове милијардера и 552. најбогатију особу на свету.
Роулингова је богатија од британске краљице Елизабете II.

Свака књига описује једну годину Харијевог живота на Хогвортској школи магије, где се млади чаробњаци уче како да користе магију и играју Квидич, чаробњачки спорт.

Роулингова је најавила да планира седам књига, од којих је свака мало мрачнија од претходне, док Хари расте и његов противник, Лорд Волдемор, јача. До јула 2005. године, објављено је шест књига, од којих је последња Хари Потер и полукрвни принц, објављена на енглеском језику 16. јула 2005.
Роулингова је наговестила делове радње ове књиге на свом сајту.

Књиге су писане у трећем лицу, са Харијем као главним ликом.
Књиге су углавном писане са Харијеве тачке гледишта, са кратким изузецима у Хари Потер и Камен мудрости, Хари Потер и Ватрени пехар и Хари Потер и полукрвни принц.
То је један од разлога због којих се у читатељима ствара јака повезаност са Харијем; прича је испричана кроз његов лик.

Хари Потер је упоређиван са многим познатим књигама, као што је Толкинов Господар прстенова.
Неки аспекти из Хари Потер серије подсећају на стварни свет, као што су Берти Ботове бомбоне свих укуса, које су инспирисане правим производом тог имена који прави Џели Бели компанија.

Сви хришћани широм света требало би да разумеју, да је на делу велика обмана и завођење, чији ће погубни ефекти бити видљиви врло брзо и са чиме ће се верници неизбежно суочити.

Свако врачање је магијског порекла.
Још од доба Пророка магија је била под осудом старозаветне заједнице. У књизи Левитској се чак предвиђа и смртна казна за бављење магијом:
"А човек или жена у којима би
био дух врачарски или гатарски,
да се погубе камењем, јер су криви."
(Књ. Левитска 20, 27).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *