Коцкање

Kockanje se može definisati ako “reskiranje novca u pokušaju da se novac umnoži na nečemu gde su male šanse za dobitak.” Biblija konkretno ne osuđuje kockanje, klađenje ili lutriju. Biblija nas upozorava, međutim, da se držimo dalje od ljubavi prema novcu (1 Timoteju 6:10; Jevrejima 13:5). Pismo nas takođe ohrabruje da se držimo dalje od pokušaja da se brzo obogatimo (Priče Solomonove 13:11; 23:5; Kniga Propovednika 5:10). Kockanje se definitivno fokusira na ljubav prema novcu i neporecivo iskušava ljude obećanjem brzog i lakog bogatstva.

Šta je pogrešno u kockanju? Pitanje kockanja je nije lako definisati, jer ako se radi umereno i samo ponekad, to je traćenje novca, ali nije i obvezno "zlo." Ljudi traće novac na raznorazne stvari. Kockanje nije ništa manje ili više traćenje novca nego gledanje filma (u mnogim slučajevima), odlazak u nepotrebno skup restoran, ili kupovina bespotrebne stvari. U isto vreme, činjenica da se novac traći i na druge stvari ne opravdava kockanje. Novac ne treba traćiti. Višak novca treba uštedeti za buduće potrebe ili dati za Božije delo – a ne za kockanje.

Kockanje u Bibliji: Dok Biblija izričito ne pominje kockanje, ona pominje igre na "sreću". Kao primer, bacanje kocke je korišćeno u Trećoj Mojsijevoj da bi se napravio izbor između žrtvenog jarca i jarca koji se puštao u pustinju. Isus Navin je bacao kocke da odredi delove zemlje za različita plemena. Nemija je bacao kocke da odredi ko će živeti unutar zidova Jerusalima a ko ne. Apostoli su bacali kocku da odrede ko će da zameni Judu. Priče Solomonove 16:33 kažu, “Ždreb se baca u krilo, ali je od Gospoda sve što izlazi.” Nigde se u Bibliji kockanje ili "sreća" nije koristilo za zabavu niti je predstavljeno kao prihvatljiva praksa za sledbenike Božije.

Kazina i lutrije: Kazina koriste razne vrste marketinških strategija da bi privukli kockare da rizikuju što je više novca moguće. Oni često nude jeftin ili čak besplatan alkohol, što ohrabruje pijanstvo, čime se umanjuje sposobnost donošenja mudrih odluka. U kazinu je sve postavljeno na jedan savrčeno okrutan način, da bi se uzele ogromne sume i dobilo ništa zauzvrat, osim flerta i ispraznog zadovoljsva. Lutrije imaju tendenciju da se predstavljaju kao način da se finansira obrazovanje i /ili socialni programi. Međutim, studije pokazuju da oni koji učestvuju u lutrijama su obično poslednji koji sebi mogu da priušte da troše pare na lutrijske listiće. Fama oko "postati bogat na brzinu" je suviše veliko iskušenje da bi mu se oduprli oni koji su očajni. Šanse za dobitak su beskrajno male, što vodi ka uništenju mnogih života.

Zašto dobitak na lutriji nije ugodan Bogu? Mnogi ljude tvrde da igraju na lutriji ili da se kockaju da bi mogli da daju novac crkvi ili za neko drugo dobro delo. Dok je ovo možda dobar motiv, samo nekolicina koristi dobitak od kocke za pobožne svrhe. Istraživanja pokazuju da većina pobednika na lutriji su čak u goroj finansijskoj situaciji nego što su bili pre nego što su osvojili džek pot. Nekolicina, ako i jedan, zaista daju novac za dobrotvorne svrhe. I drugo, Bogu nije potreban naš novac da bi finansirao svoju misiju u svetu. Priče Solomonove 13:11 kažu, “Blago koje se taštinom teče, umaljava se, a ko sabira rukom, umnožava.” Bog je suveren i on će obezbediti za potrebe crkve kroz poštena sredstva. Da li bi se Bog proslavio ako mu podarimo novac dobijen od droge ili ukraden u nekoj pljački? Niti je Bogu potrebano niti želi novac koji je "ukarden" od siromašnih koji su bili u iskušenju da se brzo obogate.

Prva Timoteju 6:10 nam kaže, "Jer srebroljublje je koren svih zala. Neki su odavši mu se, odlutali od vere i sami sebi pričinili mnogo muke." Jevreji 13:5 objavljuju, "Ne budite srebroljupci, nego budite zadovoljni onim što imate. Jer Bog je rekao, "Nikada te neću napustiti, niti ću te ostaviti." Matej 6:24 izjavljuje, "Niko ne može da služi dvojici gospodara. Jer, ili će jednoga mrzeti, a drugog voleti; ili će jednom biti privržen, a drugoga prezirati. Ne možete služiti i Bogu i bogatstvu."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *