Нова година

Нова година је дан када по соларним и сличним календарима почиње следећи календарски, датумски, циклус, односно то је први дан у следећој години.

У свим културама које користе годишње календаре долазак нове године се прославља као празник. У данашње доба, већина развијених земаља је прихватила рачунање времена по грегоријанском календару и почетак нове године рачуна од 1. јануара. Прослава Нове године је у Југославији посебан значај почела да добија после Другог светског рата када се покушао сузбити значај који је велики део хришћанског становништа са тих простора придавао прослави Божића, тако што се пажња усредсредила на до тада мање прослављану и религиозно непопуларну „Нову годину“. Овим се са једне стране избегла (мада по некима само привидно) једна манифестација подвојености због календара становништва на религијској основи, али се са друге стране, по мишљењима дела Југословена, неправедно стварала општа непријатељска атмосфера према онима који су се одлучивали да наставе са традицијом прославе Божића.

Јулијанска Нова година, је празник који се слави 13. јануара по грегоријанском календару сваке године. Тог датума је 1. јануар по Јулијанском календару.

Иако није званична Нова година, она се радо слави у Балканским земљама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *