Пикасо и бол рата

8.априла 1973 године умро је један од највећих сликара наших времена: Пабло Пикасо. Често пута су Пикаса успоређивали са Рембрантом или са Леонардом. Као сликар стварао је често пута изванредна дела. Најзначајније дело му је "Гуерника", једна слика о рату, карактеристична за наше време.

Та слика столећа, великог формата (351цм * 782цм), он је завршио 1937 године и она приказује тоталну осуду ужаса рата. Осликава тотално уништење једног мирног баскског града у време шпанског грађанског рата, кроз хитлерове авионе, и још данас говори о том нељудском делу фашиста. Та слика виси у модерном музеју у мадриду и баш данас поседује једну немилосрдну актуелност, не само што се тиче ратова у бившој Југославији, него и ратова који се збивају широм света и који коштају милионима људских живота.

Та слика је исто тако индиректно говорила  ратним савјетницима УНО -а, као огромна копија са зида главне сале њихових преговора. Једино Јошка Фишер и Колин Пауел нису видели ту слику у току одржаних преговора. Карактеристично за њих је да је та слика била пребачена пре њиховог наступа.

У Старом Завету је исто тако једном висило једно сведочанство суда на зиду. Цар Белсазар је тамо нашао написан свој сопствени суд, кад су његово царство и његов живот били при крају. (Данијел 5)

Тада као и у данашње време власти су неспособне, што се тиче питања о  рату и миру. Павле у Новом Завету говори Римљанима:"И пут мирни не познаше."(Римљ.3,17). Колико је Свето Писмо истинито. Римљани су имали своја копља и своје мачеве, Американци се ослањају на своје техничко оружје.

Бог нам кроз рат јасно говори: Ми људи смо слаби.

За мир нам је потребан Онај, који нам се кроз Свето Писмо представља као Кнез Мира. Велико Пикасово демонстрирање против рата нам ништа није помогло. Мир Божји почиње у твом срцу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *