Релевантност Светог Писма у данашњем времену

Јеврејима 4:12 каже: “Јер је реч Божија жива, и делотворна и оштрија од сваког мача с две оштрице, те досеже до растављања душе и духа, зглавака и мождине, па суди мислима и смерањима црца.”
Док је Библију писало више од 40 аутора у периоду од више од 1500 година, њена тачност и релевантност остају непромењени. Библија је јединствени објективни извор сваког откровења које нам је Бог дао о себи и о свом плану за људски род.

Библија садржи велики број информација о природном свету које су потврђене научним посматрањем и истраживањем. Неки од ових одељака укључују Трећу Мојсијеву 17:11, Књигу Проповедника 1:6-7, Јова 36:27-29, Псалам 102:25-27 и Колошанима 1:16-17. Како се библијска прича о Божијем плану откупљења за људски род развија, многи различити карактери су описани на живописан начин. На такав начин, Библија пружа велики број информација о људском понашању и његовим тенденцијама. Наше свакодневно искуство нам показује да су ове информације тачније и да боље описују људско стање него било која психолошка књига.

Многе историјске чињенице записане у Библији су потврђене и из не библијских извора. Често, историјска истраживања показују огромно слагање између библијских и и не библијских извора за један исти догађај. У многим случајевима, Библија се сматра историјски тачнијом.

Међутим, Библија нити је историјска књига, нити пслихолошки текст, нити научни дневник. Библија је приказ који нам је Бог дао о самом себи и о томе шта су Његове жеље и планови за људски род. Најзначајнији део овог откривења је прича о нашој одвојености од Бога због греха, и о начину на који је Бог обезбедио обновљење нашег заједништва кроз жртву свога Сина, Исуса Христа, на крсту. Наша потреба за откупљењем се не мења. Нити Божија жеља да нас помири са Собом.

Библија садржи велики број тачних и релевантних информација. Најважнија порука у Библији – откупљење – је универзална и непрекидно примењива за људски род. Божија реч никада неће бити превазиђена, потиснута или усавршавана. Култура се мења, закон се мења, генерације долазе и одлазе – али Божија реч је релевантна данас као и када је први пут написана. Цело Писмо не мора обавезно да је директно примењиво на нас данас, али цело Писмо садржи истину коју ми можемо, и коју треба да применимо у нашим животима данас.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *