Вудсток фестивал

Фестивал музике и уметности у Вудстоку је био рок фестивал који је одржан на фарми Макса Јасгура (Max Yasgur) у Вајт Лејку код Бетела у држави Њујорк од 15 до 18. августа 1969. Преовлађује мишљење да је Вудсток најпознатији рок фестивал икада одржан. Посетило га је близу пола милиона људи, а сам фестивал је ушао међу 50 момената који су променили рокенрол часописа Ролинг стоун. За многе је он најбољи пример контракултуре 1960-их и хипи-ере. Многи од најпознатијих музичара тог времена наступили су током тог кишног викенда чији су наступи забележени на истоименом филму из 1970. у режији Мајкла Вадлија. Песма Џони Мичел "Woodstock", којом је овековечен овај догађај, постала је касније велики хит групе Крозби, Стилс, Неш и Јанг.

Вудсток је настао трудом Мајкл Ланга, Џон Робертса, Џоел Розенман и Арти Корнфелда. Инвеститори су били Робертс и Розенман, који су у новинама Њујорк Тајмс и Вол Стрит Џурнал дали оглас под којим би уложили безграничну суму новца у неки пројекат. Ланг и Корнфелд су приметили оглас и четворо људи се састало.

Организован под називом "Вудсток Авантуре", као инвестиција ризичног профита, постаје бесплатна атракција која привлачи више стотина хиљада људи више него на шта су организатори били спремни. Око 186,000 карата бива продато док организатори очекују око 200,000 хиљада посетилаца. Карте су коштале САД$18 (око САД$75 урачунато са садашњом инфалцијом), а САД$24 на дан фестивала за сва три дана. Вудсток Авантуре нуде Ворнер Бродерсу права за снимање филма о Вудстоку за САД$100,000, Корнфелд каже "Или ће филм бити продат у милион примерака, а ако избију нереди, биће најбољи документарац икада снимљен".

Фестивал је текао током војних проблема Америке са Вијетнамом и ситуацијом око расизма. Тако фестивал рађа нову мини-нацију која се бори за своја права. Умови бивају "отворени", прекомерно се користи дрога и "љубав" се "бесплатно" дели. Фестивал са собом носи две трагичне последице, једну узроковану предозирањем хероином, другу када трактор случајно прелази преко вреће за спавање. Две бебе су рођене током фестивала.

У почетку је фестивал требао да зауме место у Мидлтавну, Оринџ Каунти, Њујорк, издато за 10,000$ током пролећа 1969. Градски челници су били уверени да неће бити више од 50,000 посетилаца, а становници Мидлтавна су се одмах противили догађају. Петнаестог јула фестивалу забрањују ово место како нису задовољени услови покретних тоалета.

Сазнавши за забрану, Елиот Тибер нуди организаторима свој посед у Бетелу. Иако је Тибер имао дозволу града, испоставило се да је посед исувише мали са својих 61,000 m². Преко њега Вудсток Авантуре бивају повезане са паором Мекс Џезгаром под договором за 50$ по 5,000 гостију. Двадесетог јула се састају где уговарају издају поседа од 600 акри за 75,000$ и додатних 25,000$ за становнике у близини. Вести око овог састанка су процуреле током самог договора јер су радници ресторана где је исти био одржан обавестили радио станице. Организатори поново уверавају Бетела да се очекује око 50,000 званица.

Мајстор звука је био искусни Бил Хенли, награђен Парнели Наградом за своје иновације. Озвучење за очекиваних 200,000 људи је имало задатак да се избори са пола милиона званица. Подршка од завидних 2,000 ампера напајања даје овом концепту тона етикету Вудсток опрема као узор даљњим фестивалиима.

Документарни филм Вудсток из 1970. режирао је Мајкл Вадли. Монтажери су били Мартин Скорсезе и Телма Скунмејкер. Компанија Ворнер брадерс уложила је у снимање филма 100.000 долара, а Вадли је ангажовао стотињак њујоршких филмских радника. Међутим, због недостатка новца с њима склапа уговор по принципу "дупло или ништа" где зарада чланова екипе зависи од успеха филма. Филм је добио Оскара у категорији документарног филма..
[уреди] Вудсток данас

На месту одржавања фестивала подигнута је биста. Поља и бине су задржале свој рурални облик. Јасгурова фарма је и даље популарна туристичка дестинација. Група Крозби, Стилс, Неш енд Јанг одржала је 13. августа 2006. меморијални концерт пред 16.000 гледалаца обележивши тако тридесетседмогодишњицу Вудстока. Августа 2007. тадашњи власници фарме Рој Хауард и Џерил Ејбрамсон дају фарму површине 103 акра на продају по цени од осам милиона долара. Музеј у шуми код Бетела отвара се 2008. године. Четрдесетогодишњица фестивала обележава се 2009. када ће широм света бити одржано мноштво фестивала, а један од таквих фестивала, "Лето љубави", одржаће се у Хокхерсту, Кент, Енглеска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *