Атеистичка бус кампања

На улицама Лондона у јануару ове године појавили су се аутобуси градског превоза са слоганом “Бог вероватно не постоји! Престаните да бринете и уживајте у животу” (“Тхере’с пробабљ но Год. Ноw стоп wоррyинг анд ењоy yоур лифе”). Тиме је почео занимљив дијалог између атеиста и верника, који је касније прерастао у вербално препуцавање две стране и начин да се прикупи новац у хуманитарне сврхе. Идејни творац акције “Атеистичке бус кампање” је млада ТВ новинарка Аријана Шерин, која је на идеју дошла тако што је видела рекламну поруку евангелистичке цркве на лондонском аутобусу у којој се нашао цитат из Библије “И Син Човечији када дође хоће ли наћи веру на земљи”) (“Wхен тхе Сон оф Ман цомес, wилл Хе финд Фаитх он тхис Еартх”, Лука 18:8). Шерин се обратила АСА (Адвертисинг Стандардс Аутхоритy) која није имала никакав проблем с овим типом оглашавања; касније је написала чланак у британском часопису “Гардијан” где позива донаторе на закуп аутобуса који ће носити поруку. Акцији су се придружили политички блогер Џон Ворт, Британска хуманитарна асоцијација и Ричард Довкинс, који се у британским медијима популарно назива “Дарвиновим ротвајлером”, упоређујући га са енглеским биологом Томасом Хакслијем, познатим по надимку “Дарвинов булдог”. Након Лондона, кампања се проширила у остале делове Европе и света. Нова одредишта кампање су Барселона, Мадрид и Валенсија. Кампања је наишла на реакцију Католичке цркве, где је Хавијер Марија Перез-Ролдан из цркве Томас Моро изјавио да је кампања напад на све религије и оптужио владу Шпаније за покретање акције: “Влада је направила атмосферу непријатељства.” Као одговор на “Атеистичку бус кампању” три различите хришћанске групе су покренуле антикампању под слоганом “Бог дефинитивно постоји; зато се придружите Хришћанској партији и уживајте у вашем животу” (“Тхере дефинитељ ис а Год; со јоин тхе Цхристиан Партy анд ењоy yоур лифе”). Након Шпаније, многе хуманистичке и атеистичке организације (Атеистичка фондација из Аустралије, Америчка хуманитарна организација, Италијанска унија рационалних атеиста и агностика) из целог света су покренуле акције са сличним слоганима у фебруару и марту ове године. Акција је покренута и у нашем региону. У Загребу се 10. марта на трамвају број 14 појавила рекламна порука “Без Бога и без господара”. Иницијатори ове акције у Хрватској су удружења Коалиција за секуларизам и Женска мрежа Хрватске. Загребачки електрични трамвај је возило повукао из саобраћаја, уз образложење да се тачно не зна адресант атеистичке поруке, и иницијаторима је враћено 11.000 куна. Коалиција за секуларизам је изјавила да је то удар на слободу говора, као и пословна превара, али да ће се акција ипак наставити јер ће се на плакатима додати лого Коалиције.

“Атеистичка бус кампања” је до прошле недеље прикупила 8400 од планираних 50.000 фунти које ће ићи у хуманитарне сврхе. Бивши шеф владе Велике Британије Тони Блер је у разговору с Мери Кени, новинарком и једном од оснивачица Ирског феминистичког покрета, упозорио да је хришћанство у ризику да се нађе на маргинама у британском “агресивном секуларном” друштву.

Атеистичка бус кампања је до марта ове године прошла кроз 11 држава и више од 20 градова, иницирајући више контроверзних расправа.

извор: vreme.com
2 april 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *