Диносауруси у Светом Писму

Тема о диносаурусима у Светом Писму је део шире сталне дебате у Хришћанским круговима, о старости земље, исправног тумачења Постања, и тога како да тумачимо фижичке доказе које налазимо свугде око нас. Они који верују у старије доба на земљи, имају тенденцију да се слажу да Библија не помиње диносаурусе, јер према њиховој парадигми, диносауруси су изумрли милионе година пре него што је први човек крочио на земљу. Људи који су писали Библију нису могли видети живе диносаурусе.

Они који верују у млађе доба на земљи, се слажу да Свето Писмо помиње диносаурусе иако нигде не користи реч “диносаурус.” Уместо тога, користи се јеврејска реч танниyн . Танниyн је преведена неколико пута на различит начин у  Библијама широм света; понекад, то је “морско чудовиште,” понекад је то “змија.” Најчешће је преведена са “змај.” Овај танниyн изгледа да је нека врста гигантског рептила.
Ова створења су поменута скоро тридесет пута у Старом завету, и налазила су се подједнако и у води и на земљи.

У прилог овом помињању ових гигантских рептиала скоро тридест пута у Старом завету, Библија описује неколико створења на такав начин, да неки научници верују да писци можда описују диносаурусе. Бехемотх је био највеће од свих Божијих створења, гигант чији је реп био налик кедровом дрвету (Јов 40:15фф).
Неки научници су покушали да идентификују Бехемотх или као слона или као хипопотамуса.

Други указују на то да слон и хипопотамус имају врло танак реп, ништа слично са кедровим дрветом. Диносаурси као Брацхиосаурус и Диплодоцус су са друге стране имали огроман реп који се лако може упоредити са кедровим дрветом.

Скоро свака прастара цивилизација је имала неку врсту уметности која је приказивала гигантске рептиле. Петроглифи, сувенири и чак мале фигурице од глине нађене у Северној Америци личе на модеран приказ диносауруса. Дуборез у камену у Јужној Америци приказује људе који јашу створења која личе на Диплодоцус и задивљујуће су слични Трицератопс-, Птеродацтyл- и Тyранносаурус Реx-створењима. Римски мозаик, керамика Маја, и зидови Вавилонског града сведоче о људској међукултуролошкој, географски неограниченој фасцинацији овим створењима. Трезвен извештај као онај од Марка Пола у Ил Милионе се меша са фантастичним причама у којима звери чувају благо.

Као додатак суштинској количини антропских и историјских доказа за истовремено постојање људи и диносауруса, постоје и други фижички докази, као фосилни остаци отисака људских стопала и стопала диносауруса нађених заједно у северној Америци и Западно-централној Азији.

И онда, да ли постоје диносауруси у Светом Писму?
Ствар је далеко од решене.
Зависи од тога како тумачите дате доказе и како видите свет око себе. Овде на ГотQуестионс.орг ми верујемо у тумачење млађег доба земље и прихватамо да су диносауруси и људи постојали у исто време.
Ми верујемо да су диносауруси изумрли негде после Потопа као последица драматичне промене у атмосфери и чињенице да су их људи немилосрдно ловили до истребљења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *