Алиса у земљи чуда

Алиса у земљи чуда (енгл. Алице’с Адвентурес ин Wондерланд, често скраћено као Алице ин Wондерланд) је роман из 1865. који је написао енглески писац Чарлс Латвиџ Доџсон (Цхарлес Лутwидге Додгсон) под псеудонимом Луис Керол (Леwис Царролл). Књига говори о девојчици по имену Алиса (Алице) која након што пропадне кроз зечју рупу доспева у свет маште у коме живе необична и антропоморфна створења. Прича се поиграва с логиком на начин који јој је обезбедио дуготрајну популарност како код деце, тако и код одраслих.Књига се сматра једним од најкарактеристичнијих представника такозваног жанра литерарног апсурда, а њена нарација и структура имале су огромни утицај,првенствено у жанру фантастике.
 Редитељ Тим Бартон (Тим Буртон), који је удахнуо боје филмовима "Крупна риба" ("Биг Фисх") и "Чарли и фабрика чоколаде" ("Цхарлие анд тхе Цхоцолате Фацтор"), снимио је филм у коме је имао слободу да прикаже сву уврнутост својих ликова у најнеобичнијем колору – "Алиса у Земљи чуда" ("Алице ин Wондерланд"). Овај филм, који ће се приказивати у 3Д техници, направљен је на основу вољене књиге Луиса Керола (Леwис Царролл). Употребом запањујућих авангардних визуелних ефеката, Бартон је успео да дочара чаробни свет из романа Луиса Керола који су написан крајем 19. века, а верно је дочарао и харизматичније ликове ове занимљиве приче.

Деветнаестогодишња Алиса враћа се у необичан свет који је открила као девојчица. Ту ће се поново састати са својим пријатељима из детињства: Белим Зецом, Није Шија и Него Вратом, Пухом, Гусеницом, Мачком Кезалом и, наравно, Лудим Шеширџијом. Алиса се упушта у бајковито путовање како би пронашла своју праву судбину и окончала тиранију Црвене Краљице.

Алису тумачи млада глумица Миа Вашиковска (Миа Wасикоwска), док је Џонију Депу (Јохнњ Депп) поверена улога Лудог Шеширџије. Сјајну екипу глумаца чине и Ен Хатавеј (Анне Хатхаwаy), Хелена Бонам Картер (Хелена Бонхам Цартер), Криспин Гловер (Цриспин Гловер), Стивен Фрај (Степхен Фрy), Кристофер Ли (Цхристопхер Лее), Тимоти Спал (Тимотхy Спалл), Мајкл Шин (Мицхаел Схеен) и Алан Рикман (Алан Рицкман).

"Алиса у Земљи чуда" стиже у домаће биоскопе 4. марта ове године.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *